Na hlavný obsah

Svetové ceny potravín vzrástli v marci na nový rekord

Dôvodom je vojna na Ukrajine.

Svetové ceny potravín vzrástli v marci na nový rekord
Na snímke muž drží v ruke zrnká pšenice. Foto: TASR

Svetové ceny potravín vzrástli v marci na nové historické maximum. Dôvodom je vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý otriasol najmä trhmi s obilninami a jedlými olejmi. Uviedla to v piatok (8. 4.) Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

FAO oznámila, že jej index cien potravín, ktorý sleduje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, dosiahol v marci 159,3 bodu.

Vo februári zaznamenal po revízii smerom nahor 141,4 bodu, pričom pôvodne ho FAO udávala na úrovni 140,7 bodu. Aj táto hodnota predstavovala rekord.

Ceny potravín môžu vzrásť o 20 %

Situáciu na potravinových trhoch prudko zhoršila vojna na Ukrajine, ktorú Rusko začalo koncom februára. Práve Rusko a Ukrajina sú svetoví vývozcovia obilnín a jedlých olejov, pričom pšenicu, kukuricu, jačmeň a slnečnicový olej dodávajú na svetové trhy najmä cez čiernomorské prístavy. Ukrajinské prístavy sú však v dôsledku ruskej blokády odstavené.

FAO už minulý mesiac varovala, že ceny potravín a krmovín môžu vzrásť v dôsledku vojny na Ukrajine o 20 %. To by znamenalo opätovný prudký rast počtu hladujúcich v chudobných krajinách sveta.

Ako informovala agentúra Reuters, organizácia zároveň zhoršila svoju prognózu svetovej produkcie pšenice v tomto roku. Minulý mesiac počítala s produkciou na úrovni 790 miliónov ton, najnovší odhad však hovorí o produkcii na úrovni 784 miliónov ton.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika