Na hlavný obsah

Predmestie kolumbijskej metropoly pokryla toxická biela pena

Obyvateľov trápila už viackrát.

Predmestie kolumbijského hlavného mesta Bogota pokryla zapáchajúca biela pena pochádzajúca z blízkej znečistenej rieky. Miestni predstavitelia vo štvrtok varovali obyvateľov, aby sa k nej nepribližovali, pretože nevedia, aké toxické látky obsahuje. Informoval denník The Guardian.

Pena vzniká pod mostami alebo na miestach, kde sa rieka zužuje a kontaminovaná voda vytvára víry. Následne sa z rieky vylieva do ulíc v obytných aj obchodných štvrtiach. Niektorí obyvatelia predmestia Mosquera sa musia na uliciach uhýbať kusom peny vznášajúcim sa vo vzduchu. Pena dokonca zatarasila prístup k jednej zo škôl.

Toxická pena trápi obyvateľov tohto predmestia Bogoty už po niekoľkýkrát. „Ten zápach je otrasný. A existuje riziko, že do nej niekto spadne a už ho nenájdeme,“ uviedla Luz Mariela Gómezová z miestnej Andskej univerzity.

Podľa miestnych orgánov sa pena začala tvoriť z odpadu, chemikálií a čistiacich prostriedkov, ktoré ľudia vylievajú do rieky. Situácia sa zhoršila po nedávnych silných dažďoch.

Fotografie jedovatej peny uverejnil na twitteri aj starosta Mosquery Gian Gerometta. Uviedol, že si veľmi dobre uvedomuje dôsledky, ktoré by mohol tento fenomén priniesť.

Úrady tiež varovali obyvateľov, aby sa k pene nepribližovali, pretože by mohla spôsobiť podráždenie pokožky a dýchacie problémy. Nevedia totiž, aké látky ju tvoria. Zároveň dodali, že na rieke v roku 2020 spustili čistička, ktorá by s dekontamináciou toku mala pomôcť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet