Na hlavný obsah

Príspevok za ubytovanie utečencov dostanú aj tí, ktorí oň nestihnú požiadať v termíne

Ten je vo štvrtok 7. apríla.

Kto ubytoval utečencov a do štvrtka (7. 4.) nestihne požiadať o príspevok od štátu, nemusí sa obávať, že ho nedostane. Povedal to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). V niektorých mestách na prijímanie žiadostí predĺžili úradné hodiny.

Na niektorých úradoch v Bratislave v stredu (6. 4.) ráno pocítili nápor ľudí so žiadosťami o príspevok za február a marec. Obávali sa, že nestihnú posledný termín na ich podanie. Ten je práve vo štvrtok.

„Tým, že sme boli zahltení iba vecami s Ukrajincami, tak každý Slovák, ktorý prišiel typu ‚riešim trvalý pobyt‘, sme ho museli poprosiť, nehnevajte sa, dnes a zajtra nechoďte,“ vysvetlil Rudolf Kusý, starosta mestskej časti Bratislava – Nové Mesto.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Boli také nálady, aké boli. Samozrejme, chápem. Len je tu strašná byrokracia v tomto štáte, takže museli sme mať strašne veľa papierov,“ povedala Patrícia Turečková, vedúca klientskeho centra spomenutej časti.

V najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka zatiaľ evidujú viac ako 200 žiadostí o príspevok. Svoje bežné činnosti museli pre nápor žiadateľov tiež odsunúť. Obávajú sa však, že povinnosti im po štvrtku neubudnú.

„Aktuálne len zbierajú podklady a v ďalších týždňoch zas budú riešiť vyplácanie týchto príspevkov a zas zbierať podklady za ďalší mesiac,“ špecifikovala Mária Halašková, hovorkyňa mestskej časti Bratislava – Petržalka.

Aby sa všetci žiadatelia o príspevok dostali na rad, viaceré samosprávy sa rozhodli pracovať aj počas nestránkových dní. Mikulec však žiada obce a mestá, aby akceptovali aj tie žiadosti, ktoré od ľudí dostanú po termíne.

Rezort tiež sľubuje, že neskoršie dodanie dokumentov umožní aj samosprávam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika