Na hlavný obsah

Rusi zakázali vstup do krajiny Harrisovej či Zuckerbergovi

Ide o odvetu za protiruské sankcie.

Rusi zakázali vstup do krajiny Harrisovej či Zuckerbergovi
Na snímke Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Zakladateľ a šéf spoločnosti Meta Mark Zuckerberg, americká viceprezidentka Kamala Harrisová, jej manžel a ešte ďalších 26 Američanov. Tieto mená sa dostali na ruskú „čiernu listinu“. Ide o ľudí, ktorým ruské ministerstvo zahraničia zakázalo vstup do Ruska.

Informovali o tom vo štvrtok (21. 4.) ruské médiá. Ide o odvetu Moskvy za predtým uvalené americké sankcie na ruských predstaviteľov v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

„V odvete za ustavične sa rozširujúce protiruské sankcie, ktoré administratíva Joea Bidena uvaľuje na čoraz väčší počet ruských občanov, a to ako štátnych predstaviteľov a ich príbuzných, tak zástupcov podnikateľských, vedeckých a kultúrnych kruhov, sa na zoznam pridáva 29 Američanov z radov lídrov, podnikateľov, expertov a novinárov, podieľajúcich sa na vytváraní protiruskej agendy,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Uvedeným osobám, medzi ktorými sú okrem iného šéf Bank of America, námestníčka ministra obrany, hovorkyňa ministerstiev obrany a zahraničia či manželka šéfa americkej diplomacie, sa zakazuje vstup do Ruska „na neurčito“.

Spojené štáty v stredu (20. 4.) v rámci ďalšieho balíka sankcií dali na svoju „čiernu listinu“ prvú zástupkyňu šéfka ruskej centrálnej banky či námestníka ministra financií. Ale aj ďalších 28 osôb a 40 podnikov, pripomenul denník Kommersant.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet