Na hlavný obsah

Rusko odovzdalo Ukrajine návrh dokumentu „s jasnými formuláciami“

Konkrétnu lehotu na odpoveď nestanovilo.

Rusko odovzdalo Ukrajine návrh dokumentu „s jasnými formuláciami“
Na snímke zľava ukrajinská a ruská vlajka. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Rusko odovzdalo Ukrajine v rámci rokovacieho procesu návrh dokumentu s jasnými formuláciami, povedal v stredu (20. 4.) podľa agentúry Interfax hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Dodal, že lopta je teraz na ukrajinskej strane a Moskva čaká odpoveď. Hovorca ruského prezidenta zároveň znovu obvinil Kyjev, že sa odchyľuje od skôr dohodnutých vecí, čo podľa neho má neblahý vplyv na mierové rozhovory. Kyjev jeho slová označil za tradičnú ruskú taktiku s cieľom vyvíjať nátlak.

Na otázku, či ruská strana určila Kyjevu pre odpoveď nejakú konkrétnu lehotu, Peskov odvetil, že „záleží od ukrajinskej strany.“ Peskov ďalej de facto zopakoval niektoré slová prezidenta Vladimira Putina.

Ten pred necelými desiatimi dňami vyhlásil, že sa rokovania s Ukrajinou ocitli na mŕtvom bode. Kyjev sa podľa neho odchýlil od toho, na čom sa obe strany dohodli pri mierových hovoroch v Istanbule na konci marca. Podobne sa predtým vyjadril aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Nie je jasné, čo stojí v návrhu dokumentu

Server Ukrajinska pravda v súvislosti so stredajšími výrokmi kremeľského hovorcu napísal, že zatiaľ nie je jasné, o aký návrh ide a kedy ho Rusi odovzdali.

Kancelária ukrajinského prezidenta oznámila, že preštuduje ruské protiargumenty k ukrajinským návrhom v súvislosti s bezpečnostnými zárukami pre Ukrajinu.

„Ruská federácia má veľmi rada hlasné vyhlásenia, aby vyvinula tlak na ten alebo onen proces. To je ich tradičná taktika. Podstata je vždy jednoduchšia. Počas istanbulského kola dostali oponenti vzorový postoj ukrajinskej strany. Preštudovali ho a teraz jednoducho uviedli svoje proti argumentu. Nič viac,“ reagoval na Peskovho poradcu šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak podľa agentúry Unian.

Šéf ukrajinských vyjednávačov Davyd Arachamija už skôr odmietol ruské tvrdenia a uviedol, že ukrajinská strana sa drží istanbulského komuniké a svoj postoj nemení, podotkla agentúra Unian.

Podoľak však predtým pripustil, že rokovania s Ruskom zamrzli a nedokázal predpovedať, kedy sa môže konať ďalšie kolo priamych rokovaní. Rozhovory podľa neho ďalej skomplikovalo ruské obliehanie Mariupolu.

Ukrajina v súčasnosti čelí novej rozsiahlej ofenzíve Ruska na východe krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet