Na hlavný obsah

Platba v rubľoch aj za ďalší tovar, signalizuje Kremeľ

Chce si tým zabezpečiť pozíciu rovnocenného účastníka hospodárskej výmeny.

Platba v rubľoch aj za ďalší tovar, signalizuje Kremeľ
Čierne uhlie pre uhoľnú elektráreň v nemeckom Meklenbursku – Západnom Pomoransku sa skladuje v námornom prístave Rostock. Elektráreň doteraz získavala veľkú časť čierneho uhlia z Ruska a teraz sa hľadajú alternatívy. Foto: ČTK/DPA

Kým európske krajiny protestujú, že za ruský plyn musia oddnes platiť v rubľoch, Kremeľ signalizuje, že ruskú menu bude zrejme účtovať aj za ďalší tovar.

Podľa ekonómov Moskva vydiera a tieto kroky robí naschvál, aby vzbudila pozornosť a vytvorila ďalšie komplikácie. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Obilie, umelé hnojivá, uhlie, kovy aj drevo – aj toto sú komodity, za ktoré môže chcieť podľa ruských politikov v budúcnosti Moskva ruble. Tvrdí, že by jej to mohlo zabezpečiť pozíciu rovnocenného účastníka hospodárskej výmeny s ostatnými krajinami.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore pre americkú PBS povedal, že jeho krajina sa len pripravuje na nové podmienky, ktoré sú pre ňu nepriateľské.

Ide o vyvolanie tlaku, tvrdí ekonóm

Ekonóm Tomáš Dudáš z Paneurópskej vysokej školy v Bratislave však vidí za vyhláseniami Ruska tlak na západné krajiny.

„Nemyslím si, že je to také jednoduché meniť všetky kontrakty, ktoré sú denominované typicky v amerických dolároch. Ak by k tomu naozaj prišlo, ešte viac by to zvýšilo tlak na svetových trhoch a ceny týchto komodít by išli ešte výraznejšie hore. Obchod do Európskej únie alebo Spojených štátov by sa ďalej komplikoval,“ poznamenal.

Obilie do spriatelených krajín – problém pre EÚ?

Člen ruskej Bezpečnostnej rady a exprezident Dmitrij Medvedev navyše varoval, že Rusko, ako hlavný svetový vývozca pšenice, by mohlo dodávať poľnohospodárske produkty len do „spriatelených“ krajín.

Dudáš však hovorí, že aj keď sú vzťahy Bruselu a Moskvy pri poľnohospodárskych produktoch napäté, ani pozastavenie ich exportu by Európskej únii veľké problémy nespôsobilo. Európska dvadsaťsedmička je totiž vo vývoze obilia Rusku konkurenciou. Považuje to skôr za ďalšiu vyhrážku.

„Keď sa pozrieme, kam Rusko vyváža svoje hlavné exportné komodity, ako je obilie, väčšinou to ide mimo Európy – do Afriky a štátov Blízkeho východu. Takže táto vyhrážka je tak trochu prázdna. Aj tak nie sme veľkým odberateľom týchto komodít.“

Väčší problém skôr vidí vo výpadku dovozu poľnohospodárskych tovarov z Ukrajiny – ako sú slnečnicový olej a kukurica.

Dodáva, že ťažkosti by mohli nastať aj pri umelých hnojivách. Aj keď sa dajú doviezť z iných trhov, Rusko patrí medzi ich najdôležitejších producentov. Výpadok by tak opäť znamenal vyššie ceny, ktoré by sa premietli aj do potravín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál