Na hlavný obsah

Ruský regulačný úrad zablokoval denník The Moscow Times

Ide o ďalšie obmedzenie nezávislej žurnalistiky v Rusku.

Ruský regulačný úrad  zablokoval denník The Moscow Times
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský regulačný úrad pre médiá v piatok (15. 4.) zablokoval webovú stránku nezávislého spravodajského portálu The Moscow Times v ruštine. Dôvodom sú reportáže týkajúce sa vojnového konfliktu na Ukrajine.

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o ďalšie obmedzenie nezávislej žurnalistiky v Rusku.

Zablokovala ho ruská generálna prokuratúra

Denník The Moscow Times, ktorého pôvodnú anglickú verziu založil v roku 1992 holandský mediálny magnát Derk Sauer ako prvé noviny vychádzajúce v Rusku po anglicky, tvrdí, že jeho ruský internetový servis bol vypnutý pre to, čo „úrady označujú za nepravdivé informovanie o príslušníkoch poriadkovej polície, ktorí odmietli bojovať na Ukrajine“.

Prevádzka anglickej verzie webovej stránky denníka nebola týmto opatrením ovplyvnená, uvádza AFP.

Databáza zakázaných webových stránok, ktorú zverejnil štátny úrad pre dohľad nad médiami Roskomnadzor, ukazuje, že predmetný internetový portál bol zablokovaný na základe príkazu vydaného v utorok (12. 4.) ruskou generálnou prokuratúrou.

Rusko od 24. februára, keď vojensky napadlo susednú Ukrajinu, obmedzuje prístup k čoraz väčšiemu počtu nezávislých médií. Zablokovalo aj prístup na sociálne siete facebook, twitter a instagram.

Ruskí poslanci tiež medzitým schválili zákon, ktorý ukladá až 15 rokov vo väzení za zverejňovanie informácií o ruskej armáde, považované vládou za nepravdivé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet