Na hlavný obsah

Šanghaj prechádza do celoplošnej izolácie. Ľudia nesmú ísť ani na nákup

Šíri sa tam najmä subvariant omikronu BA.2.

Šanghaj prechádza do celoplošnej izolácie. Ľudia nesmú ísť ani na nákup
Čínska vlajka - ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čínske úrady v utorok (5. 4.) pre šírenie koronavírusu rozšírili lockdown na celý Šanghaj, teda na všetkých jej 26 miliónov obyvateľov. Podľa pôvodného zámeru sa mala uzatvárať vždy len polovica mesta.

V obrovskom meste neprestáva pribúdať prípadov nákazy koronavírusom, za minulých 24 hodín ich bolo vyše 13 000, o deň skôr 9 000.

Čína presadzuje v boji proti epidémii covidu-19 politiku nulovej tolerancie, takže pre viaceré prípady zatvára celé mestá. Šanghaj je z nich zatiaľ najväčšie.

Ťažkosti s objednávkami či zlá informovanosť

Podľa stanice BBC ľudia nesmú vychádzať z bytov, a to ani na nákup nevyhnutného tovaru. Množia sa správy o ťažkostiach pri objednávaní jedla a vody, pretože zásoby sa nedostávajú ani k personálu.

Na sociálnych sieťach sa množia príspevky rozhorčených užívateľov, ktorí sa pre zahltený internet nevedia dostať k objednávkam.

Miesta vyhradené pre izolovaných sú zle vybavené, na niektorých sú k dispozícii len kempingové lehátka a nie sú tam sprchy. Ľudí, s ktorými boli infikovaní v blízkom kontakte, majú previezť do iných provincií.

Podľa BBC niektorí čínski odborníci uvádzajú, že zaočkovaní, ktorí sa nakazia variantom omikron, nemusia do nemocníc a môžu zostať doma, kým sa neuzdraví. Mnoho Číňanov ale o tomto pokyne nevie, pretože oficiálne médiá o ňom neinformujú.

Bez jediného úmrtia

V Šanghaji je od marca celkovo 73 000 infikovaných, väčšina prípadov je ale bezpríznaková a nezaznamenali ani jedno úmrtie.

Šíri sa predovšetkým subvariant omikronu BA.2, ktorý je síce veľmi infekčný, ale menej smrtiaci ako napríklad variant delta. Problémy s nákazou má tiež provincia Ťi-lin a hlavné mesto Peking.

V Číne síce zaočkovali 90 % ľudí, ale domácou vakcínou, ktorá sa považuje za menej účinnú ako vakcíny typu mRNA používané na Západe alebo v Hongkongu a Macau. Malú zaočkovanosť má Čína medzi ľuďmi staršími ako 80 rokov. V rámci nej si nechala aplikovať vakcínu asi polovica ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet