Na hlavný obsah

Scholza irituje, že Zelenskyj odmietol prijať nemeckého prezidenta

Sám sa do Kyjeva zatiaľ nechystá.

Scholza irituje, že Zelenskyj odmietol prijať nemeckého prezidenta
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu (13. 4.) označil za „trochu iritujúcu“ skutočnosť, že Kyjev odmietol chystanú návštevu spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na Ukrajine. Sám sa pozvanie do Kyjeva teraz prijať nechystá, povedal ďalej Scholz rozhlasovej stanici Inforadio.

Zdôraznil však, že s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským je v častejšom telefonickom kontakte, ako takmer všetci ostatní západní politici.

Steinmeier sa chcel zúčastniť stredajšej návštevy prezidentov v Kyjeve. Nakoniec prezidenti Poľska a troch pobaltských štátov vyrazili na Ukrajinu bez neho. Steinmeier, ktorý dlho razil zmierlivú politiku vo vzťahu k Rusku, v utorok (12. 4.) pripustil, že v bojujúcej krajine nie je vítaný.

Scholz, ktorého vládu často kritizujú pre nedostatočnú podporu Ukrajiny vystavenej ruskej vojenskej agresii, v stredu povedal, že Steinmeier by bol rád na Ukrajinu išiel.

„Preto by tiež bolo dobré ho prijať. Nechcem to ďalej komentovať. Je to trochu iritujúce, ak mám byť zdvorilý,“ povedal sociálnodemokratický kancelár.

Na otázku, či on sám prijme existujúce pozvanie do Kyjeva, odpovedal negatívne. Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku v utorok povedal, že pri návšteve kancelára by štátnici rokovali o dodávkach ťažkých zbraní na Ukrajinu. „Môj prezident sa na to teší,“ povedal Andrij Melnyk.

Ukrajina požaduje ťažké zbrane ako tanky, delá a systémy protivzdušnej obrany. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa v pondelok (11. 4.) vyslovila za dodávky ťažkých zbraní na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet