Na hlavný obsah

Situácia v Mariupole pripomína stredovek. Ľudí ohrozujú aj infekčné choroby

Problémom sú aj rozkladajúce sa telá mŕtvych vojakov.

Situácia v Mariupole pripomína stredovek. Ľudí ohrozujú aj infekčné choroby
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady ukrajinského Mariupolu bijú na poplach pre nehygienické podmienky v tomto spustošenom prístavnom meste. Podľa nich predstavujú „smrteľné nebezpečenstvo“ pre zvyšných obyvateľov, informovala vo štvrtok (28. 4.) agentúra AP.

Mariupolská mestská rada uviedla, že v meste môžu vypuknúť „epidémie v dôsledku chýbajúceho centralizovaného zásobovania vodou a kanalizácie, rozkladu tisícov tiel pod troskami, katastrofálneho nedostatku pitnej vody a potravín“.

Upozornila aj na to, že životy asi 100 000 ľudí, ktorí z pôvodných vyše 450 000 zostávajú v Mariupole, môžu ohrozovať choroby. Napríklad cholera, dyzentéria či epidémia spôsobená baktériou E.coli.

Mariupolský primátor Vadym Bojčenko na sociálnej sieti kritizoval, že ruskí „útočníci neposkytujú zostávajúcemu obyvateľstvu potraviny, vodu a lieky – alebo o to jednoducho nemajú záujem“.

Dodal, že životné podmienky v Mariupole sa už podobajú na stredovek. Podľa neho „treba okamžite a úplne evakuovať“ všetkých obyvateľov.

Ukrajinské médiá pred časom upozornili na problém, ktorý predstavujú mŕtve telá ruských vojakov, ktoré ruská armáda neodváža ani nepochováva. Z týchto tiel sa pri rozklade uvoľňuje mŕtvolný jed.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet