Na hlavný obsah

Slovenskí konštruktéri vyvíjajú špeciálne palivo pre vesmírne rakety

Let do vesmíru chcú zrealizovať v najbližších rokoch.

Slovenskí konštruktéri testovali hybridný raketový motor, ktorý spaľuje špeciálny vosk. Takéto palivo by bolo vhodné aj pre extrémne podmienky na planéte Mars. Vývoj tohto typu vosku je pre Slovensko unikátny. Autori očakávajú, že krajine otvorí dvere do svetového kozmického biznisu.

Test robili vo vyhradenom priestore v Dubnici nad Váhom. „Takéto testy, takzvaný hot fire test, kde už naozaj motor ide naplno, sa musia vykonávať v špecializovaných priestoroch. My sme bol v balistickom bunkri,“ uviedol vývojár voskového paliva Miroslav Rozložník.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Hlavne sme vyvinuli voskové palivo, ktoré vyhovuje pre podmienky Marsu – pre veľmi extrémne teploty v rozsahu od -100 do 60 stupňov Celzia. Je to skúška pre projekt, ktorý sme robili s Európskou vesmírnou agentúrou. Všetky skúšky dopadli našťastie výborne,“ vysvetlil vedúci konštruktér Csaba Boros.

V projekte chcú Slováci pokračovať. „Cieľom je dosiahnuť kozmický priestor vlastnou raketou. Je to prestížny projekt, aby sme dokázali, že aj malá krajina ako Slovensko, je schopná vlastnými silami niečo dotiahnuť do vesmíru,“ dodal Boros.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko