Na hlavný obsah

Slovensko je bohaté na geotermálne zdroje, využíva ich však minimálne

Dajú sa použiť aj na kúrenie či výrobu elektriny.

Slovensko je bohaté na geotermálne zdroje, využíva ich však minimálne
Termálne kúpalisko Podhájska, ktoré využíva geotermálny prameň. Foto: TASR

Slovensko má veľké geotermálne bohatstvo, no využíva z neho iba zlomok, aj to najmä na rekreačné účely. Geotermálna energia, zjednodušene povedané zemské teplo, sa dá využiť na kúrenie aj výrobu elektrickej energie. Navyše, nezaťažuje životné prostredie.

Miesta, kde využívame geotermálnu energiu na centrálne kúrenie, sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. „Šaľa, Galanta, Sereď a Veľký Meder. Aktuálne sa chystajú ďalšie dva projekty,“ spresnil Michal Mašek, odborník na geotermálnu energiu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rozhodnúť sa pre využívanie geotermálnej energie sa síce dá zo dňa na deň, no realizácia bude trvať celé roky. Napríklad výstavba geotermálnej elektrárne podlieha zdĺhavému procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Ministerstvo životného prostredia ich chce zjednodušiť.

„Nový zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ktorý je v štádiu prípravy, počíta aj so zmenami pre investičné projekty, ktoré sa týkajú geotermálnych vrtov. Určite však nebude možné úplné vypustenie posudzovania geotermálnych vrtov,“ vysvetlil štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana.

Európskymi lídrami vo využívaní geotermálnej energie sú Island, Taliansko a Turecko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko