Na hlavný obsah

Slovensko má plyn do novembra, k platbe v rubľoch sa politici zatiaľ nevyjadrujú

Zastavenie dodávok by znamenalo veľkú ekonomickú stratu.

Slovensko má plyn do novembra, k platbe v rubľoch sa politici zatiaľ nevyjadrujú
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovensko má plyn do začiatku ďalšej vykurovacej sezóny, takže približne do novembra. „Pokiaľ by došlo k zastaveniu dodávok z Ruska, bolo by to problematickejšie,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský.

V relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko uviedol, že by došlo k niektorým obmedzeniam. „Muselo by prísť k určeniu vyšších regulačných stupňov. Na to má ministerstvo hospodárstva takzvaný núdzový plán, kde je až deväť regulačných stupňov,“ vysvetlil.

Alternatívne dodávky plynu

Čím vyššie číslo stupňa, tým väčšie obmedzovanie spotreby. Ako dodal, týka sa to predovšetkým priemyslu. „Netýka sa to chránených odberateľov, to znamená domácností, škôl, nemocníc či domovov sociálnych služieb. Tam si myslím, že nebude dochádzať k žiadnym obmedzeniam.“

Regulácia v priemysle by podľa neho bola taká, že by sa išlo od najväčších odberateľov. „Postupne by sa znižovala úroveň ich spotreby. Prijať by museli určité obmedzenia, ako zníženie pracovného času a podobne,“ dodal.

Aktuálne má Slovensko naplnených 21 % kapacity zásobníkov. Dôležitým faktorom je aj hľadanie alternatívnych dodávok skvapalneného plynu. „Niektoré tankery sú na ceste, najbližší by mal prísť niekedy začiatkom mája. Je pomerne veľká šanca, že v najbližších mesiacoch sa touto cestou dostane na Slovensko zhruba objem do 500 miliónov metrov kubických, čo je približne 10 % našej ročnej vykurovacej sezóny,“ vysvetlil Kvasňovský.

Zastavenie dodávok by znamenalo ekonomickú stratu

Český ekonóm Lukáš Kovanda pre Rádio Slovensko povedal, že zastavenie dodávok na Slovensko či do Nemecka by znamenalo veľkú ekonomickú stratu.

„V Nemecku by došlo k recesii. Bundesbanka odhaduje, že prepad ekonomiky by bol 2 percentá. Dá sa očakávať, že aj česká a slovenská ekonomika by prepadli do recesie. Ale nemala by byť hlbšia než prepady v roku 2020 pre pandémiu covidu alebo v roku 2009 v dobe globálnej finančnej krízy,“ uviedol Kovanda.

K plateniu v rubľoch za plyn sa podľa analytika portálu Energie pre vás Jozefa Badidu slovenskí politici nevyjadrujú.

„Čakáme do 20. mája, kedy bude splatnosť faktúry. K tomu treba povedať, že aj Európska komisia pripustila, že také konanie je možné. Povedala, že ak by boli splnené určité podmienky, aj taká platba by bola akceptovateľná,“ povedal Badida.

Vyššie ceny plynu a energií

Mnohé krajiny tvrdia, že platba v rubľoch by znamenala porušenie bilaterálnych dohôd s Ruskom. „Aj v minulosti sa neraz stalo, že na európskej úrovni sme prijali nariadenia a predpisy, ktoré zasahovali do bilaterálnych dohôd. Takže to nie je úplne neštandardné,“ doplnil.

Badida očakáva „katastrofálne“ ceny plynu. „Od júna či júla minulého roka vidíme nárast cien plynu na burzách. Ako sa začala vojna, tak cena je extrémne vysoká. Je 4 až 5-násobne vyššia ako v roku 2021. To sa musí ukázať aj v cenách na rok 2023 pre domácnosti a priemysel,“ dodal s tým, že ťažké to bude aj pre vládu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika