Na hlavný obsah

Nemecko bude za ruský plyn platiť aj naďalej v eurách a dolároch

Gazprom zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska.

Nemecko bude za ruský plyn platiť aj naďalej v eurách a dolároch
Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Nemecké firmy budú aj naďalej platiť za ruský plyn v eurách alebo dolároch. Povedal to minister hospodárstva Robert Habeck niekoľko hodín po tom, čo ruský koncern Gazprom prerušil dodávky plynu do Poľska a Bulharska, pretože odmietli zaplatiť v rubľoch.

Habeck v reakcii na dramatickú eskaláciu, ktorá spôsobila prudký nárast cien plynu v Európe, vyhlásil, že situácia týkajúca sa dodávok plynu do Nemecka je „stabilná“ a vláda „robí všetko, čo je v jej silách, aby to tak zostalo“.

V prípade ruského plynu platia súkromné právne zmluvy, napísal Habeck vo vyhlásení. Nemecko sa riadi pokynmi, ktoré minulý týždeň zverejnila Európska únia (EÚ). To znamená, že nemecké spoločnosti budú naďalej platiť za ruský plyn v eurách a dolároch, uviedol rezort hospodárstva.

Putin požaduje, aby si európski kupci plynu otvorili v Rusku dva účty, jeden v cudzej mene a jeden v rubľoch. Za konverziu cudzej meny na ruskú a prevod peňazí Gazpromu má zodpovedať Gazprombank.

Podľa nemeckého ministerstva hospodárstva len čo firmy uskutočnia platby za plyn v eurách alebo dolároch na tzv. K účty, „zmluvné záväzky za služby sa splnia“.

Kto bude ďalší na rade?

Po tom, ako Gazprom zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska, je teraz otázkou času, ktoré krajiny budú ďalšie na rade. Predseda ruskej Dumy povedal, že odrezať by mali aj ďalšie „nepriateľské“ štáty.

Nemecko od invázie na Ukrajinu znížilo svoju závislosť od ruského plynu na zhruba 40 % z celkových dodávok z približne 50 percent.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová medzitým oznámila stretnutie koordinačnej skupiny EÚ pre plyn. Cieľom je načrtnúť spoločnú reakciu na „neoprávnené a neprijateľné“ rozhodnutie Ruska použiť dodávky plynu ako „vydieranie“.

Dodala, že členské štáty aktivovali krízové plány pre takýto scenár a Komisia s nimi spolupracuje na koordinácii a solidarite. „Budeme tiež pokračovať v spolupráci s medzinárodnými partnermi na zabezpečení alternatívnych tokov,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet