Na hlavný obsah

Slovensko rieši, ako obmedziť dodávky vakcín. Očakáva však tie proti omikronu

Nespotrebované vakcíny darovalo iným.

Slovensko v lete očakáva dodávky očkovacích látok, ktoré vyvinuli proti variantu omikron. Vhodné by mali byť najmä na posilnenie imunity. V skladoch však už teraz leží viac ako tri milióny vakcín. Štát preto rokuje o tom, ako ďalšie dodávky obmedziť.

Nespotrebované vakcíny, ktorým sa končila exspirácia, darovala SR iným krajinám. Väčšinu od firmy AstraZenecy poslala krajina do Rwandy, Taiwanu či Keni. Očkovaciu látku od spoločnosti Moderna do Česka a Arménska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tieto rokovania o darovaní prebiehajú tak na bilaterálnej úrovni. Ale sme zároveň v medzinárodnom systéme COVAX. Aktuálne najbližšie plánujeme darovať vakcíny Palestíne a Belize,“ povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Dvestotisíc vakcín od firmy Pfizer v januári SR predala Dánsku za rovnakú cenu, za akú ju nakúpila. V skladoch však sú stále viac ako tri milióny očkovacích látok.

„My tých vakcín máme pomerne veľa, takže teraz rokujeme o tom, akým spôsobom tie dodávky buď obmedziť, alebo dostať iba vtedy, keď ich budeme potrebovať. Očakávam nejaké riešenie tak, aby sme nemuseli míňať verejné zdroje na vakcíny, ktoré nespotrebujeme,“ uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Kým dodávky súčasných vakcín chce SR obmedziť, o iné má záujem. Podobne ako Nemecko, aj Slovensko by malo mať k dispozícii mRNA vakcíny na variant omikron od firmy Pfizer. Doviezť by ich mali už v lete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko