Na hlavný obsah

Slovinsko vyhostí 33 ruských diplomatov

Odvoláva sa na článok 11 Viedenského dohovoru.

Slovinsko vyhostí 33 ruských diplomatov
Ilustračná snímka - pohľad na hlavné mesto Ľubľana. Foto: pixabay.com

Zo Slovinska vyhostia 33 ruských diplomatov. Na ruskom veľvyslanectve v Ľubľane tak ostane iba toľko diplomatov, koľko ich má Slovinsko v Moskve. Oznámilo to v utorok (5. 4.) slovinské ministerstvo zahraničných vecí.

Slovinské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo ruského veľvyslanca Timura Ejvazova, ktorému oznámilo rozhodnutie o vyhostení diplomatov.

Slovinsko sa odvoláva na článok 11 Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch, ktorý umožňuje prijímajúcej krajine požadovať, aby vysielajúca krajina mala počet diplomatov v misii obmedzený na primeranú úroveň.

Okrem iného s ohľadom na podmienky prijímajúceho štátu a tiež potreby konkrétnej misie. Slovinské ministerstvo v tejto súvislosti zdôraznilo, že vyhostenie ruských diplomatov sa neuskutočňuje podľa článku 9 dohovoru o označení konkrétnych diplomatov za nežiaduce osoby.

Ako pripomína agentúra STA, na ruskom veľvyslanectve v Ľubľane je 41 diplomatov a ďalších zamestnancov. Ruská ambasáda je tak najväčšou diplomatickou misiou v Slovinsku.

Slovinské ministerstvo zahraničných vecí taktiež ruskému veľvyslancovi tlmočilo „zdesenie“ zo správ, že v ukrajinskom meste Buča a iných našli po minulotýždňovom stiahnutí sa ruských vojsk stovky zavraždených civilistov.

Podľa ministerstva urobí Ľubľana v spolupráci so spojencami a Medzinárodným súdnym dvorom všetko pre to, aby vinníci skončili pred súdom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet