Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo schválilo reformu azylového systému

Osoby, ktoré prídu nezákonne, budú čeliť prísnejším trestom.

Spojené kráľovstvo schválilo reformu azylového systému
Ilustračná snímka - vlajka Veľkej Británie. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo vo štvrtok (28. 4.) schválilo reformu svojho azylového systému, ktorá okrem iného sprísňuje tresty pre pašerákov ľudí a nezákonných migrantov.

Viaceré humanitárne a medzinárodné organizácie túto legislatívu kritizujú. Informuje agentúra AFP a tlačová správa zverejnená na oficiálnej webovej stránke britskej vlády.

Tento zákon o štátnej príslušnosti a hraniciach (Nationality and Borders Act) odradí osoby od nezákonného vstupu do Spojeného kráľovstva, bude mať účinok proti pašeráckym sieťam a urýchli vyhostenie osôb, ktoré nemajú právo na pobyt v Británii, uviedla britská vláda.

To odľahčí azylový systém, ktorý tak bude môcť poskytnúť väčšiu podporu osobám, ktoré ju naozaj potrebujú. Britská ministerka vnútra Priti Patelová schválenie zákona označila za „medzník“, ktorý vytvoril zmeny adekvátne 21. storočiu.

Zákon sprísňuje tresty pre pašerákov obvinených z napomáhania nezákonnej migrácii. Prísnejším trestom odňatia slobody čelia aj všetky osoby, ktoré prídu do krajiny nezákonne. To však vyvoláva obavy, že by túto legislatívu mohli použiť proti žiadateľom o azyl, píše AFP.

Rwanda v apríli podpísala s Britániou dohodu, na základe ktorej bude prijímať migrantov žiadajúcich o azyl v Spojenom kráľovstve.

Ľudskoprávne skupiny a charitatívne organizácie podporujúce utečencov však tento plán kritizovali. Niektoré organizácie upozorňujú, že voči britskej vláde podniknú právne kroky, píše AFP.

Šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Filippo Grandi povedal, že nové zákony môžu byť v rozpore s medzinárodnými dohovormi o utečencoch. Ich signatárskou krajinou je Británia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet