Na hlavný obsah

Ukrajincov zamestnávajú skôr na pozíciách, na ktorých Slováci nechcú pracovať

Chýbajú pritom kvalifikovaní zamestnanci.

Približne polovica Ukrajincov, ktorí si na Slovensku hľadajú prácu, majú vysokoškolské vzdelanie. Zamestnávajú sa však na pozíciách, ktoré obyvatelia Slovenska robiť nechcú. Zamestnávatelia však upozorňujú, že na pracovnom trhu dlhodobo chýbajú aj kvalifikovaní zamestnanci.

Na Ukrajine právničky, učiteľky, ekonómky, na Slovensku operátorky výroby, chyžné či pomocné kuchárky. Takúto zmenu povolania zažilo viacero Ukrajiniek, ktoré našli útočisko na Slovenkou. Jednou z nich je aj Oľga.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Doma som pracovala ako ekonómka. Tu som chyžná. Samozrejme, je to niečo iné, na čom som bola zvyknutá, ale túto prácu potrebujem. Som za ňu veľmi vďačná,“ poznamenala.

Údaje z portálu profesia.sk ukazujú, že približne polovica z uchádzačov o zamestnanie z Ukrajiny má aj vysokoškolské vzdelanie.

„Hľadajú si skôr tie jednoduché práce, ktoré sa dajú rýchlo obsadiť, aby vedeli v naozaj krátkom čase zabezpečiť príjem pre svoju rodinu,“ spresnil Martin Menšík, marketingový manažér webu profesia.sk.

Podľa asociácie zamestnávateľských zväzov a združení na Slovensku chýbajú zamestnanci vo všetkých profesiách. Preto by sa nemalo na kvalifikovaných ľudí z Ukrajiny zabúdať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko