Na hlavný obsah

V parlamente sa diskutuje o vydaní Roberta Fica do väzby

Do debaty sa prihlásilo vyše 30 zákonodarcov.

V parlamente sa diskutuje o vydaní Roberta Fica do väzby
Na snímke poslanec NR SR a šéf Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR

Parlament rozhoduje o vydaní súhlasu na väzobné stíhanie poslanca Roberta Fica (Smer-SD). Koalícia zdôrazňuje, že jej v prvom rade ide o spravodlivosť. Jej poslanci chcú umožniť súdu, aby rozhodol o prípadnej väzbe pre lídra Smeru-SD.

Bez súhlasu parlamentu sa tak nemôže stať. Sociálni demokrati zase deklarujú, že nikdy nebudú brániť vyšetrovaniu, no obvinenie ich predsedu považujú za výmysel s cieľom umlčať opozíciu. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Matej Baránek.

Nie sme sudcovia, odkazuje straníkom Smeru-SD v parlamentnom pléne koalícia. No chceme voľné ruky pre spravodlivosť, dodáva koalícia. Generálna prokuratúra (GP) SR žiada národnú radu o vydanie Fica.

Rovnosť pred zákonom je pre všetkých, tvrdí koalícia

Prokurátor ho obviňuje zo založenia zločineckej skupiny a vyzradenia bankového tajomstva. Bez súhlasu poslancov sa však nemôže obrátiť na súd a žiadať väzbu ako v prípade exministra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

„Rozhodujeme o tom, či je Fico nadčlovek alebo obyčajný človek,“ povedal poslanec Andrej Stančík (OĽANO).

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v tejto súvislosti pripomína Ficovi jeho súhlasné hlasovanie spred 20 rokov, keď parlament rozhodoval o vydaní exšéfa SIS a vtedajšieho poslanca HZDS Ivana Lexu.

„Rovnosť pred zákonom platí pre všetkých. Aj pre poslanca Fica. Ako majú občania veriť v spravodlivosť, keď sa vyšetrovaniu vyhýba bývalý trojnásobný premiér, ktorý sa skrýva za poslaneckú imunitu,“ uviedla Zemanová.

Smer-SD podľa Fica nebráni vyšetrovaniu

Slová o poslaneckej imunite však poburujú opozičných poslancov. Sociálni demokrati koalícii odkazujú, že trestnoprávna imunita je už roky zrušená. Podľa samotného Fica sa jeho strana nebude nikdy brániť vyšetrovaniu. Obvinenia, ktorým čelí, však rezolútne odmieta a považuje ich za koaličný revanš proti opozícii.

„Smer sa nikdy nebránil a nebude sa brániť žiadnemu vyšetrovaniu trestných činov, ale na druhej strane sa nenecháme ako sliepky zatvárať len preto, aby ste nám zatvorili ústa,“ povedal Fico.

Do debaty o vydaní Fica sa prihlásilo písomne až 35 poslancov. V parlamentnom pléne chce na túto tému hovoriť celý poslanecký klub Smeru-SD.

Podľa podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO), ak by všetci využili plný časový priestor, diskusia potrvá viac ako 12 hodín. Následne sa môžu poslanci hlásiť ešte ústne. V takom prípade sa o vydaní lídra Smeru bude hlasovať až budúci týždeň.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ladislav Masár tvrdí, že väzbu pre Fica žiadajú len na nevyhnutný čas, a to počas výsluchov svedkov, aby sa zabránilo ich prípadnému ovplyvňovaniu. Vypočúvanie svedkov plánujú vyšetrovatelia na máj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál