Na hlavný obsah

V žilinskom veľkokapacitnom centre môžu denne vybaviť až 1 200 odídencov

Podobné centrá sú v Bratislave či Nitre.

V žilinskom veľkokapacitnom centre môžu denne vybaviť až 1 200 odídencov
Na snímke tretí zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) počas otvorenia veľkokapacitného centra v Žiline. Foto: TASR

Vo veľkokapacitnom centre (VKC) na Poštovej ulici v Žiline vybavia odídenci z Ukrajiny na jednom mieste všetko dôležité. A to od dočasného útočiska cez informácie z úradu práce, migračného úradu či cudzineckej polície.

Navyše, jeho kapacitu dokážu operatívne zvýšiť na 1 200 ľudí za deň. Po predstavení VKC v Žiline o tom v piatok (8. 4.) informoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

„Cieľom bolo v spolupráci s ostatnými VKC odľahčiť východnú hranicu a dostať ľudí do regiónov. Pod jednou strechou dostanú odídenci z Ukrajiny všetko potrebné, aby sa mohli ďalej posunúť na ubytovania. Zatiaľ dočasné. A aby si mohli vybavovať prácu, prípadne aj dlhodobé ubytovanie,“ povedal.

Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Mikulášek doplnil, že vnútrozemské VKC vytvára potenciál na zvládnutie väčšieho rozsahu utečeneckej krízy.

„Podobné centrá v koordinácii HaZZ vznikli v Nitre a Bratislave. Tým sme zmenili situáciu v blízkosti hranice a poklesol nápor na samotné hraničné priechody a aj na VKC v Michalovciach a v Humennom,“ uviedol Mikulášek.

Podľa riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ Roberta Guckého otvorili v Žiline piate VKC v rámci Slovenska. „Je tu 10 pracovísk. Do 10 až 15 minút vieme vybaviť každého klienta, ktorý sa dostaví a posunúť ho na ostatné pracoviská. Policajný zbor a zložky Ministerstva vnútra SR môžu vytvoriť ďalšie centrá, ak to bude treba,“ dodal Gucký.

Priestory VKC zazmluvnili podľa prednostu Okresného úradu (OÚ) v Žiline Kamila Rumana prostredníctvom žilinského mestského úradu. A to na dobu troch mesiacov. „S tým, že ju dokážeme predĺžiť. Veľkou výhodou je, že priestory poskytli bezodplatne,“ uzavrel Ruman.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny