Na hlavný obsah

Veľký sviatok piva sa tento rok po dvojročnej prestávke opäť uskutoční

V prípade zhoršenia epidemickej situácie ho však môžu zrušiť.

Veľký sviatok piva sa tento rok po dvojročnej prestávke opäť uskutoční
Ľudia pijú pivo na Oktoberfeste v Mníchove. Foto: TASR/AP

Mníchovský pivný festival Oktoberfest sa tento rok po dvojročnej prestávke vynútenej pandémiou ochorenia COVID-19 uskutoční, a to bez akýchkoľvek obmedzení. Oznámil to v piatok (29. 4.) primátor bavorskej metropoly Dieter Reiter.

Upozornil však, že v prípade zhoršenej epidemickej situácie môžu akciu kedykoľvek zrušiť. Mníchovský sviatok piva je jedným z najväčších svojho druhu na svete.

„Nebolo to ľahké rozhodnutie,“ povedal Reiter, ktorý spomenul nielen pokračujúcu pandémiu, ale aj vojnu na Ukrajine. Kyjev, ktorý čelí ruskému ostreľovaniu, je navyše partnerským mestom bavorskej metropoly.

Reiter vysvetlil, že rozhodovanie radnice malo dve roviny, a to politickú a epidemickú. Z politických dôvodov súvisiacich s ruskou inváziou primátor tretie odrieknutie festivalu odmietol, preto sa hlavná ťarcha rozhodovania sústredila na infekčnú situáciu.

„Trikrát som o tom hovoril so spolkovým ministrom zdravotníctva Karolom Lauterbachom,“ povedal primátor. Poznamenal, že neexistuje žiadna zákonná možnosť vstup na slávnosť podmieniť testami na koronavírus, prípadne účasť obmedziť len na zaočkovaných. Rozhodol sa preto akciu usporiadať, a to bez podmienok.

Veľký biznis pre Bavorsko

Festival Oktoberfest na Tereziánskej lúke v Mníchove sa bude tento rok konať od 17. septembra do 3. októbra. Podujatie každoročne navštívi niekoľko miliónov ľudí a vypije sa pri nej vyše sedem miliónov pív. Pre bavorské hospodárstvo má Oktoberfest prínos okolo 1,2 miliardy eur.

Vlaňajší a predvlaňajší rok neboli v histórii prvými, keď Oktoberfest zrušili. Predtým sa tak stalo v roku 1873 v súvislosti s vypuknutím cholery. Na lúke sa nepopíjalo ani za oboch svetových vojen. V rokoch 1946 až 1948 sa festival konal v malom ako jesenná slávnosť, od roku 1949 potom už nepretržite ako Oktoberfest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet