Na hlavný obsah

Vláda plánuje poskytnúť príspevok pre ľudí, ktorých najviac postihlo zdražovanie

Na tento účel by malo byť vyčlenených viac ako 50 miliónov eur.

Vláda plánuje poskytnúť príspevok pre ľudí, ktorých najviac postihlo zdražovanie
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Vláda plánuje poskytnúť jednorazový príspevok pre ľudí, ktorých najviac postihlo zdražovanie. Pôjde o ľudí v hmotnej núdzi, rodiny s nezaopatrenými deťmi, samostatne žijúcich uchádzačov o zamestnanie, nízkopríjmových ľudí v dôchodkovom veku a opatrovateľov a asistentov.

Informoval o tom minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme Rodina). Celkový balík by mal byť vyšší ako 50 miliónov eur. Presnú sumu však minister nepovedal.

„Malo by ísť o jednorazový príspevok, ktorý by mal postačiť na vykrytie zvýšených nákladov minimálne do jesene,“ povedal Krajniak. V stredu (6. 4.) poobede bude o tejto téme rokovať koaličná rada. „Teraz budeme budeme riešiť zdroje, ktoré chceme na to použiť,“ uviedol.

Príspevok na bývanie

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok (5. 4.) na sociálnej sieti uviedla, že systémovou pomocou pri zdražovaní na Slovensku by mohol byť príspevok na bývanie.

Štát by porovnal čisté príjmy domácností so zvyšujúcimi sa nákladmi na bývanie a príspevkom na bývanie by ich dorovnal tak, aby nízkopríjmovým domácnostiam umožnil dôstojné bývanie.

„Návrh pani prezidentky je kompromisom medzi naším návrhom, ako riešiť príspevok na bývanie s tým, že by sa vyrovnával rozdiel, ktorý by bol mesačný,“ reagoval Krajniak.

„Upozorňujem na to, že na Slovensku existujú domácnosti, ktorých postihla inflácia nielen pre bývanie či ceny energií,“ dodal Krajniak. Myslí si, že návrh z dielne ministerstva je presnejší, „pretože zacieľuje aj skupiny, ktorým by príspevok na bývanie nepomohol.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika