Na hlavný obsah

Zanikne po Veľkej noci povinnosť nosiť rúška? Odborníci sú tomu naklonení

V zdravotníckych zariadeniach povinnosť ostane.

Respirátory by už nemali byť vo všetkých interiéroch povinné. Konzílium odborníkov podporí ďalšie uvoľnenie opatrení. Zmena však Slovensko čaká najskôr po Veľkej noci.

Už dnes je ochota nosiť respirátory nízka. Môže za to jednak pandemická únava, ale aj správy z mnohých krajín, ktoré sa už vrátili do normálneho života.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Štáb RTVS sa pozrel na niektoré krajiny, ako to majú aktuálne nastavené s respirátormi. Napríklad v Grécku sú stále povinné vo všetkých uzavretých priestoroch. V Španielsku bude táto povinnosť platiť do 20. apríla. Potom sa budú respirátory nosiť už iba v MHD, nemocniciach, domovoch dôchodcov.

U Rakúšanov sú respirátory stále v interiéroch povinné. V Česku to je miernejšie. Ľudia ich musia nosiť vo verejnej doprave a v zdravotníckych i sociálnych zariadeniach. V Maďarsku to vyzerá ešte slobodnejšie. Respirátory treba už iba v zdravotníckych zariadeniach.

Aj na Slovensku by sa ľudia čoskoro mali s respirátormi rozlúčiť. Odborníci sú tomu naklonení, lebo klesá počet pozitívnych i hospitalizovaných ľudí.

„Diskutujeme o uvoľnení opatrení, teda aj nosení rúšok. Predpokladám, že k nemu príde až po Veľkej noci. To, do akej miery sa uvoľní to nosenie rúšok, to sa ešte upresní. Ale, v každom prípade, ostane nosenie rúšok v zdravotníckych zariadeniach a v zariadeniach sociálnych služieb pri práci s pacientami alebo s klientami,“ hovorí Alena Koščálová, členka konzília odborníkov.

Respirátory mali najväčší význam v čase, keď sme ešte nemali vakcíny proti covidu, myslí si vedec Peter Celec: „Keď sa stretnem s niekým, kto je očkovaný, tak mi je jedno, či máme tie rúška alebo nemáme rúška. Hoci si môžeme, samozrejme, posunúť ten vírus, ale s najväčšou pravdepodobnosťou nezomrieme. Keď máme teraz nejaké opatrenia vrátane rúšok, tak je to dominantne preto, aby sme ochránili neočkovaných. To stále platí.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko