Na hlavný obsah

Španielsko zruší povinnosť nosiť rúška v interiéroch

V hromadnej doprave to však bude platiť aj naďalej.

Španielsko zruší povinnosť nosiť rúška v interiéroch
Žiaci v Španielsku s ochrannými rúškami. Foto: TASR/AP

Španielsko od 20. apríla zruší povinnosť nosiť rúška vo vnútorných priestoroch. Oznámila to v stredu (6. 4.) ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová.

Zakrývať si nos a ústa bude však naďalej povinnosťou v hromadnej doprave či v nemocniciach a ďalších zdravotníckych zariadeniach. Táto povinnosť bude jedným z posledných pandemických nariadení, ktoré budú v krajine stále platiť, uviedla agentúra AFP.

Vláda sa rozhodla nariadenie o rúškach vo vnútorných priestoroch zrušiť až po Veľkej noci, počas ktorej sa zvyčajne Španieli vo zvýšenej miere stretávajú. Rezort zdravotníctva však ďalej odporúča nosenie rúšok v rizikových situáciách, napríklad pri väčšom zhromaždení ľudí.

Povinnosť nosiť rúška vonku Španielsko zrušilo na začiatku februára. Od 1. apríla už neplatí povinná izolácia pre infikovaných ľudí, ktorí majú len mierne príznaky.

Od začiatku apríla krajina tiež obmedzila testovanie len na starších ľudí či osoby v rizikových skupinách. Zdravotnícke úrady chcú ku covidu pristupovať ako k ďalším podobným chorobám.

Podľa vlády je možné rušiť opatrenia aj vďaka vysokej zaočkovanosti obyvateľov. Aspoň dve dávky vakcíny proti covidu má v Španielsku 85 % ľudí. To je jeden z najvyšších údajov v Európskej únii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet