Na hlavný obsah

Záujem Slovákov o službu v armáde od začiatku vojny na Ukrajine nevzrástol

Minister obrany chce zmeniť zákon.

Záujem o dobrovoľnú službu v armáde od vypuknutia vojny na Ukrajine vzrástol. Nie však na Slovensku. Kým okolité krajiny evidujú niekedy až desaťnásobne vyšší záujem o aktívne zálohy, na Slovensku táto oblasť stagnuje.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sľubuje zmenu. Do aktívnych záloh chce aj takzvaných nevojakov. Aktívne zálohy tvoria bývalí profesionálni vojaci či bývalí profesionáli ozbrojených zložiek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kým v susednom Česku majú aktívne zálohy 3 640 členov, na Slovensku ich máme len 137. Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka je to aj z toho dôvodu, že otázku obrany a bezpečnosti politici dlhodobo podceňovali.

„My sme sa dokázali zhodnúť na členstve v NATO, ale už ďalej sme nechceli do našej obrany investovať,“ uviedol Macko. Po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu začal záujem o vstup do aktívnych záloh stúpať napríklad v Poľsku a Česku.

Zmenu zákona, vďaka ktorej by sa do aktívnych záloh mohli prihlásiť aj „nevojaci“ by chcel minister obrany predložiť na vládu v novembri tohto roka. Zmena by mohla začať platiť začiatkom budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko