Na hlavný obsah

Zeman vyjadril Poľsku plnú podporu v otázke ruskej agresie aj dodávok plynu

Tvrdí, že Rusko porušilo zmluvy.

Zeman vyjadril Poľsku plnú podporu v otázke ruskej agresie aj dodávok plynu
Na snímke zľava český prezident Miloš Zeman a poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR

Český prezident Miloš Zeman vyjadril poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi podporu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. A aj s problematikou dodávok ruského plynu do Poľska. Uviedol to na stredajšej (27. 4.) tlačovej konferencii.

„Keď Brusel kritizoval Poľsko, označil som túto kritiku za miešanie sa do poľských vnútorných záležitostí. A teraz vidíme, že práve Poľsko sa stalo hlavným obrancom európskych hodnôt v odpore proti ruskej agresii na Ukrajine,“ vyjadril uznanie Zeman.

Česká hlava štátu podporila Poľsko aj v otázke dodávok ruského plynu. Tvrdí, že Rusko zastavením dodávok porušilo už existujúce zmluvy z hľadiska termínov aj spôsobov platby.

Zeman: Chcem veriť, že svet bude po vojne lepší

„Naše vzájomné vzťahy sú skvelé a keď prekonáme túto krízu, tak si oddýchneme a povieme si, že svet je iný, ako bol pred vojnou – no chcem veriť, že bude lepší. Spoločným úsilím totiž dosiahneme, aby agresia nebola úspešná,“ uviedol Zeman.

Duda sa českému prezidentovi poďakoval za humanitárnu pomoc Ukrajine a odsudzujúci postoj k ruskej invázii.

S poľským prezidentom sa v Kramářovej vile pred zasadnutím vlády stretne aj český premiér Petr Fiala. Podľa úradu vlády budú témou ich rozhovoru perspektívy rozvoja česko-poľských vzťahov, ale aj vojna na Ukrajine a jej dopady na Európsku úniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet