Na hlavný obsah

Advokát Marek Para ide do väzby, rozhodol Najvyšší súd

Zrušil rozhodnutie prvostupňového súdu.

Advokát Marek Para ide do väzby, rozhodol Najvyšší súd
Na snímke obvinený advokát Marek Para. Foto: TASR

Advokát Marek Para ide do väzby. Rozhodol o tom v pondelok (2. 5.) Najvyšší súd (NS) SR a zrušil tak rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Rozhodnutie je právoplatné. Situáciu na súde sleduje redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Mareka Paru zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 20. apríla. Advokáta obvinili zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

ŠTS 24. apríla nevzal Paru do väzby a prepustil ho zo zadržania. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiadal preňho kolúznu väzbu, aby nemohol ovplyvňovať svedkov.

Podľa verdiktu súdu však všetci dôležití svedkovia boli v predmetnom trestnom konaní už vypočutí. Prokurátor vtedy proti rozhodnutiu podal sťažnosť. Najvyšší súd sa však nestotožnil so záverom sudcu pre prípravné konanie, že obava ovplyvňovania svedkov neexistuje. Povedal to predseda senátu NS SR Juraj Kliment.

Dôvodnosť trestného stíhania majú podľa Klimenta preukazovať aj výpovede prokurátora ÚŠP Vasiľa Špirka či exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Rovnako tak aj listinné dôkazy.

Kliment tiež priblížil, že obvinenie sa týka podozrení z kriminalizácie prokurátora ÚŠP.

„Dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR považujem za nezákonné. V tejto veci stopercentne podáme sťažnosť na Ústavný súd. Bude otázkou času, kedy bude vyslovená neústavnosť tohto rozhodnutia a porušenie práva na osobnú slobodu,“ reagoval obhajca Mareka Paru Michal Mandzák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko