Na hlavný obsah

Banskobystrický kraj žiada ministra Lengvarského o jasnú komunikáciu k reforme nemocníc

Poslali mu list.

Banskobystrický kraj žiada ministra Lengvarského o jasnú komunikáciu k reforme nemocníc
Na snímke Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ako aj mestá v kraji žiadajú jasné a relevantné informácie k reforme nemocníc, rozvoju ambulantnej siete a plánu obnovy v oblasti zdravotníctva. Informovalo o tom v pondelok (23. 5.) vedenie BBSK v Banskej Bystrici. Vyzvalo ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO), aby prišiel s ním rokovať.

„Sformulovali sme výzvu ministrovi, aby konečne začal otvorenú a pravidelnú komunikáciu so samosprávami v troch okruhoch. Ide o rozvoj ambulantnej siete, stav realizácie reformy nemocníc a stav prípravy čerpania plánu obnovy v oblasti zdravotníctva. Odpovede nemáme,“ informoval predseda BBSK Ján Lunter.

Samosprávy posielajú ministrovi list, v ktorom ho žiadajú o jasnú komunikáciu. Predstavitelia samospráv tiež reagovali na posledné informácie o tom, že čerpanie prostriedkov z plánu obnovy je ohrozené.

„Dnes, keď už úplne všetci priznávajú, že s čerpaním fondu na nemocnice je problém, sa my v regióne pýtame – čo budú mať ľudia z celej reformy, keď sa nič nezrealizuje, nepostaví, nezrekonštruuje? Ak zlyhá plán obnovy v zdravotníctve, ak nedokážeme čerpať tú miliardu alebo jej významnú časť, zastaví sa optimalizácia nemocníc?“ pýta sa podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Pripomenul, že vláda a parlament odsúhlasili optimalizáciu nemocníc bez predchádzajúcej komplexnej reformy ambulancií. Pričom hlavným argumentom bolo, že nemocnicami treba začať preto, aby mohli čerpať zdroje z plánu obnovy.

Zdravotníctvo je jednou z kľúčových priorít plánu obnovy, na ktorú vyčlenenili celkovo 1,5 miliardy eur. Z toho skoro miliarda smeruje na investície do modernizácie budov a technického vybavenia nemocníc. Ďalšie plánujú na podporu zriadenia nových ambulancií pre všeobecných lekárov, ktorých je už teraz nedostatok.

Podľa podpredsedu BBSK predpokladom pri reforme nemocníc bolo, že lekári zo zrušených oddelení a lôžok prejdú do ambulantnej siete a posilnia sieť všeobecných lekárov a špecialistov. Ani po pol roku však „nikto nevie, čo sa deje, čo sa bude rušiť alebo čo sa bude rekonštruovať“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny