Na hlavný obsah

Bezplatné cestovanie pre odídencov z Ukrajiny ľudia zneužívali. Po novom už nebude pre všetkých

Platia však výnimky.

Bezplatné cestovanie pre odídencov z Ukrajiny ľudia zneužívali. Po novom už nebude pre všetkých
Utečenci z Ukrajiny na Slovensku vo veľkokapacitnom centre v Nitre. Foto: TASR

Bezplatné cestovanie pre odídencov z Ukrajiny nebude pre všetkých, keďže podľa rezortu dopravy sa v uplynulých týždňoch zneužívalo.

Od stredy (1. 6.) rezort zdravotníctva ruší poslednú sanitku, ktorá bola na hraniciach vo Vyšnom Nemeckom nonstop. K dispozícii budú bežné sanitky s dojazdom do desiatich minút. Z Ukrajiny na Slovensko prichádza čoraz menej ľudí, viac sa ich vracia domov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Budú platiť výnimky

Od júla sa budú meniť podmienky bezplatnej prepravy odídencov a občanov Ukrajiny. Po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol Ján Farkaš zo sekcie železničnej dopravy a dráh ministerstva dopravy. Dodal, že za ostatné týždne až mesiac sa tento systém zneužíva.

„Nebude možná bezplatná preprava pre tých, ktorí budú mať opakovaný vstup na územie Slovenska v priebehu posledných 30 kalendárnych dní. Zjednodušene povedané tí, ktorí pendlovali medzi Ukrajinou a Slovenskom,“ vysvetlil Farkaš.

Bezplatné cestovanie však budú mať naďalej žiaci základných a stredných škôl so sprievodom počas vyučovacích dní. Výnimku majú tiež pracujúci Ukrajinci, ale aj ďalší.

„Samozrejme, myslíme aj na osoby, ktoré majú osobitný zreteľ. Stále sa prepravujú aj osoby, ktoré sú ťažko zdravotne postihnuté, sú zranené. Pre tieto osoby bude platiť výnimka,“ dodal.

Pre pokles prichádzajúcich Ukrajincov nebudú mať zabezpečené špeciálne transfery od hraníc, môžu však využívať regionálne autobusové linky.

Odchádza posledná sanitka

Ak by sa to zmenilo, rezort dopravy bude operatívne reagovať. Ján Farkaš doplnil, že pri bezplatnej doprave budú kontrolovať dva dokumenty.

„Osoba pri prekročení hranice, kde skontrolujú, či má opakovaný vstup, dostane osobitný doklad, ktorý sme nazvali Slovak help. Tento doklad umožní získanie bezplatného cestovného lístka. Alebo osoba bude mať doklad o dočasnom útočisku a na základe neho získa bezplatný cestovný lístok,“ povedal.

Doteraz mali na hraniciach s Ukrajinou 24 hodín denne k dispozícii sanitku – a teda urgentnú zdravotnú starostlivosť. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) to už nie je potrebné.

„V minulých dňoch došlo zníženiu počtu sanitiek na jednu – vo Vyšnom Nemeckom. Potreba je blízko k nule, tak sťahujeme aj toto vozidlo,“ uviedol.

O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo doteraz takmer 79 000 Ukrajincov, v pondelok (30. 5.) cez hranice prešlo 2 452 osôb. Aktuálne denne prichádza na Slovensko menej ľudí, ako sa ich vracia späť na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál