Na hlavný obsah

Bielorusko začalo nečakané a rozsiahle manévre

Údajne však nepredstavujú nebezpečenstvo pre okolité štáty.

Bieloruské ozbrojené sily v stredu (4. 5.) začali rozsiahle cvičenie, ktoré má preveriť ich bojovú pripravenosť, oznámilo bieloruské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá manévre označila za náhle.

Minsk zároveň na pozadí ruskej invázie v susednej Ukrajine tvrdí, že cvičenie nepredstavuje žiadnu hrozbu pre susedné krajiny alebo pre európske spoločenstvo všeobecne.

„Plánuje sa, že skúška bojovej pripravenosti bude zahŕňať pohyb značného počtu vojenských automobilov, čo môže spomaliť prevádzku na verejných komunikáciách,“ upozornil bieloruský rezort obrany.

Bieloruský režim je blízkym spojencom Moskvy, ktorá na konci februára začala rozsiahlu inváziu na Ukrajine, ktorú nazýva „zvláštnou vojenskou operáciou“.

Časť ruských vojsk vtrhla v počiatočných fázach agresie na sever Ukrajiny práve z bieloruského územia, pričom invázii predchádzalo rozsiahle spoločné cvičenie Bieloruska a Ruska na bieloruskom území.

Po húževnatom odpore ukrajinských síl sa ruské jednotky z oblastí na severe Ukrajiny stiahli a teraz svoje útoky sústredia na východ a juhovýchod krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet