Na hlavný obsah

Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik dostal 8 rokov väzenia

Dostal aj peňažný trest 100 000 eur.

Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik dostal 8 rokov väzenia
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Najvyššom súde. Foto: TASR

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ide za korupciu na osem rokov do väzenia. Najvyšší súd (NS) SR zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý ho pôvodne poslal až na 14 rokov za mreže.

Kováčik musí okrem toho zaplatiť peňažný trest 100 000 eur. V prípade, že tak neurobí, vo väzení strávi rok navyše. Senát NS ho uznal vinným za prijatie úplatku v sume 50 000 eur od bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa.

Zároveň ho oslobodil spod obžaloby v prípade založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. ŠTS ho pôvodne uznal vinným zo spolupráce s takáčovcami. Na mieste je redaktorka RTVS Nina Miková.

Podľa verdiktu Kováčik za úplatok 50 000 eur pomohol údajnému šéfovi zločineckého gangu takáčovcov Ľubomírovi Kudličkovi zostať na slobode a tiež vynášal informácie z vyšetrovania. Odsúdený bol za trestné činy prijímania úplatku a ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Do doby výkonu trestu sa Kováčikovi započíta necelý rok a pol, ktorý po zadržaní v tomto prípade na jeseň roku 2020 strávil vo väzbe. Kde si bude trest odpykávať, zatiaľ nie je známe. ZO súdu ho eskortovali do bratislavského Justičného paláca.

Kováčik nebude pokračovať ako prokurátor, ako informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, právoplatné odsúdenie pre úmyselný trestný čin je dôvodom na odvolanie prokurátora z funkcie.

Skladan pripomenul, že počas trestného stíhania Kováčikovi dočasne pozastavili výkon funkcie prokurátora. Z funkcie ho po právoplatnom odsúdení odvolá generálny prokurátor.

Obhajoba sa nevzdáva

„Treba sa zamyslieť nad tým, čo bolo preukázané, a to signalizuje dosť závažný problém v spoločnosti. Môžem byť spokojný s tým, že súd mi dal za pravdu v rámci obžaloby v tých bodoch, v ktorých bol uznaný vinným,“ uviedol po pojednávaní prokurátor Michal Šúrek.

Ten ďalej povedal, že súd v rozsudku vo veciach, v ktorých Kováčika oslobodil nepovedal, že sa dané skutky nestali, len že nie sú trestnými činmi. „Vyjadril sa tam, že z akých dôvodov nejde o trestné činy, ale nepovedal, že sa tie skutky nestali,“ vysvetlil Šúrek.

„Pravdu máme my a my si to obhájime. Teraz ide o to, či to bude v rámci systému mimoriadnych opravných prostriedkov, alebo to bude musieť dospieť k prípadnej ústavnej sťažnosti, alebo sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva,“ povedal po vynesení rozsudku Kováčikov obhajca Erik Magál.

Existuje podľa neho množstvo dôkazov, ktoré vyvracajú, že by Kováčik vynášal zo spisov. Kováčikov obhajca chcel, aby sa čítali na pojednávaní NS. Ten sa podľa neho rozhodol ísť „cestou nezákonnosti“ a rozhodol v rozpore s ústavou. Podľa prokurátora Šúreka je takýto postup právom obhajoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko