Na hlavný obsah

Najvyšší súd vyhlási rozhodnutie v prípade Kováčika počas utorka

Rozhoduje sa o jeho odvolaní.

Najvyšší súd vyhlási rozhodnutie v prípade Kováčika počas utorka
Na snímke vpravo exšéf ÚŠP Dušan Kováčik s advokátmi. Foto: TASR

Najvyšší súd (NS) SR vyhlási rozhodnutie v prípade odvolania bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v utorok 24. mája o 13.00 h. Súd v piatok (20. 5.) ukončil dokazovanie. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiada odmietnutie odvolania. Jeho obhajoba trvá na oslobodení.

„Navrhujem, aby NS SR odvolanie obžalovaného odmietol ako neodôvodnené,“ povedal prokurátor Michal Šúrek v záverečnom návrhu. Je presvedčený, že dôvodnosť a správnosť rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nerozptýlilo ani dokazovanie v odvolacom konaní.

Obhajca Kováčika Erik Magál v záverečnom návrhu tvrdil, že dokazovanie nepreukázalo vinu obžalovaného. „Navrhujeme, aby odvolací súd zrušil prvostupňový rozsudok a rozhodol vo veci tak, aby obžalovaného v celom rozsahu oslobodil,“ skonštatoval.

Navrhoval aj alternatívu, a to zrušenie prvostupňového rozsudku a vrátenie veci na opätovné rozhodnutie inému sudcovi ŠTS alebo na banskobystrický krajský súd.

Tvrdenia o kajúcnikoch

Pre médiá zopakoval tvrdenia, ktorými spochybňoval výpovede svedkov voči Kováčikovi. „Bolo tam jasné, že z väzby ich prepúšťali výlučne na základe toho, že sa priznávali k vine a spolupracovali s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ skonštatoval Magál. „Dobre to znie, keď ste kajúcnik a predhadzujete takéto osoby,“ dodal na otázku, prečo vypovedali práve voči jeho klientovi.

Prokurátor Šúrek k piatkovému pojednávaniu dodal, že vyjadrenia obhajoby sa opätovne venovali skôr kajúcnikom ako samotným skutkom, z ktorých je obžalovaný Kováčik.

„Keď má odpovedať priamo, neodpovedá, veľmi často odkláňa pozornosť súdu od merita veci,“ vyčítal Kováčikovi a jeho obhajcom. „Verím, že rozhodnutie NS SR bude také, aby sa dalo povedať, že zákon je správny a spravodlivý,“ zdôraznil.

Obžalovaný exšéf ÚŠP vníma prvostupňový rozsudok ako nespravodlivý s množstvom pochybení. „Som presvedčený, že rozsudok treba zrušiť a vykonať ďalšie dokazovanie,“ doplnil. Opätovne vyhlásil, že je nevinný: „Toho, z čoho som obžalovaný, som sa nedopustil“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko