Na hlavný obsah

Evakuácia z mesta Mariupol má pokračovať aj v stredu

Zelenskyj informoval, že 156 ľudí je už v bezpečí.

Evakuácia z mesta Mariupol má pokračovať aj v stredu
Na snímke žena kráča okolo trosiek po ruskom útoku v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady plánujú na stredu (4. 5.) evakuáciu ďalších civilistov z ruskými jednotkami obliehaného prístavného mesta Mariupol. Podľa agentúry Unian o tom informovala vicepremiérka Iryna Vereščuková.

V utorok (3. 5.) OSN informovala o tom, že z mariupolských oceliarní Azovstal, ktoré sú poslednou baštou ukrajinského odporu v tomto strategicky položenom meste, sa podarilo zachrániť asi stovku ľudí.

„Mariupolská humanitárna operácia pokračuje. Ak to dovolí bezpečnostná situácia, plánujeme na stredu evakuáciu z Mariupola do Záporožia,“ cituje Unian Vereščukovú. Podľa nej sa ukrajinské úrady pokúsia zabezpečiť odvoz civilistov aj z Vasylivky ležiacej južne od Záporoží a mesta Tokmak ležiaceho niekoľko desiatok kilometrov na juhovýchod od Vasylivky.

Agentúra DPA podotýka, že v Mariupole evakuáciu naplánovali od nákupného centra Port City na západe mesta. Leží však niekoľko kilometrov od Azovstalu, kde sa podľa starostu Vadyma Bojčenka ukrývajú asi dve stovky civilistov a obrancovia Mariupola.

Inde v meste je asi 100 000 civilistov, štvrtina počtu, ktorý tam žil pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Mesto, ktoré až na Azovstal ovládajú Rusi, do značnej miery zničili.

Podarilo sa dostať preč 156 ľudí

O evakuácii ľudí z Azovstalu hovoril v utorok večer vo svojom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Konečne sú v úplnom bezpečí,“ povedal. Ich záchrana je podľa neho výsledkom veľkej snahy a dlhých vyjednávaní a pomoci rôznych sprostredkovateľov. Zúčastňujú sa na nej zástupcovia OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Zelenskyj v noci na stredu uviedol, že z areálu oceliarní Azovstaľ sa podarilo evakuovať 156 ľudí. Píše o tom denník The Guardian.

„Konečne máme prvý výsledok evakuačnej operácie z Azovstaľu, ktorú sme dlho organizovali,“ vyhlásil Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore. Dodal, že evakuácia si vyžiadala mnoho úsilia, dlhých rokovaní a dohadovania.

Prezident potvrdil, že v utorok dorazilo z Azovstaľu do Záporožia 156 ľudí. Mnohí z nich sa v spleti podzemných tunelov pod oceliarňami ukrývali viac ako dva mesiace.


     

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet