Na hlavný obsah

Nezákonne lustroval novinárov. Expolicajt Vorobjov ide do väzenia na dva roky

Obvinili ho v kauze Očistec.

Nezákonne lustroval novinárov. Expolicajt Vorobjov ide do väzenia na dva roky
Na ilustračnej snímke policajt. Foto: RTVS

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici odsúdil v pondelok (16. 5.) expolicajta Pavla Vorobjova z kauzy Očistec na dvojročný trest odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku.

Dostal aj trest zákazu činnosti v orgánoch verejnej moci vo výmere sedem rokov. ŠTS schvaľoval dohodu o vine a treste, rozsudok je tak právoplatný.

Súd uznal expolicajta za vinného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu prijímania úplatku a zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Rovnako tak aj z prečinu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Dopustil sa nezákonných lustrácií napríklad aj pri novinároch. Lustroval napríklad aj Jána Kuciaka.

V pôvodnom návrhu dohody o vine a treste bol osemročný zákaz činnosti pre obžalovaného. Na základe výhrady sudcu však túto lehotu skrátili na sedem rokov. Ako uviedol sudca v zdôvodnení rozsudku, prokurátor navrhol mimoriadne znížiť minimálny trest päť rokov na dva roky z dôvodu, že obvinený Vorobjov spolupracuje, bol vo väzbe šesť mesiacov a má aj zaistený majetok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko