Na hlavný obsah

Pokračuje proces v kauze Kuciak i plánovanej vraždy prokurátorov. Vypovedá aj Žilinka

Kočnera už nezastupuje advokát Para.

Pokračuje proces v kauze Kuciak i plánovanej vraždy prokurátorov. Vypovedá aj Žilinka
Na snímke zľava obžalovaný Marian Kočner a na súde vypovedajúci generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR, koláž: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v utorok (3. 5.) proces v kauze objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Súčasťou procesu je aj dokazovanie v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Ako prvý vypovedá generálny prokurátor Maroš Žilinka. Dianie na súde sleduje pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Žilinka opísal súdu možné sledovanie

Súd pokračuje v prerušenom pojednávaní z polovice apríla. Na lavicu obžalovaných sa posadili Marian Kočner, Tomáš Szabó, predvedený bol Dušan Kracina. Obvinená Alena Zsuzsová požiadala o konanie v jej neprítomnosti.

Kočner je obžalovaný, že si mal objednať vraždy prokurátorov a Alena Zsuzsová bola sprostredkovateľkou objednávok. Obaja však svoju vinu popierajú. Predsedníčka senátu Ružena Sabová si o 10.30 h predvolala prvého poškodeného – a to generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Súdu opísal udalosti o možnom sledovaní jeho osoby. Snahy o jeho likvidáciu sa mal dozvedieť od iného prokurátora. „Jediná vec, ktorá pripadá do úvahy, je moja práca. Za to, že idem psa vyvenčiť, za to sa ma asi nikto nechcel zbaviť,“ povedal Žilinka.

V tom čase bol dozorujúcim prokurátorom niektorých mediálne známych káuz – napríklad Technopol, o ktorej písal aj nebohý novinár Ján Kuciak. Upozornil tak na nelegálny prevod majetku spoločnosti Kočnera.

Vypovedať prídu aj Lipšic či Šufliarsky

Vypovedať prídu aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a bývalý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Obvineného Kočnera už nezastupuje jeho advokát Marek Para, ktorého Najvyšší súd SR v pondelok (2. 5.) poslal do väzby. Potvrdil to ešte v pondelok jeho obhajca Michal Mandzák.

„Pokiaľ dobre viem, tak pani doktorka Szabová ako predsedníčka senátu stanovila náhradného obhajcu, ktorý sa nejakým spôsobom ujme výkonu obhajoby,“ vysvetlil. Nateraz ho zastupuje Vladimír Menich.

V procese týkajúceho sa vraždy Kuciaka a Kušnírovej už padli tri právoplatné rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál