Na hlavný obsah

Fínsko a Švédsko oficiálne požiadali o členstvo v NATO

Stoltenberg ich žiadosti prijal.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Švédsko a Fínsko v stredu (18. 5.) urobili kľúčový krok na ceste do Severoatlantickej aliancie. Zástupcovia oboch krajín odovzdali v Bruseli generálnemu tajomníkovi Aliancie Jensovi Stoltenbergovi žiadosti o prijatie do NATO.

Šéf Aliancie ich rozhodnutie privítal a vyhlásil, že škandinávske krajiny posilnia spoločnú bezpečnosť spojencov. Dlhodobo neutrálne Štokholm a Helsinki zmenili svoj pohľad na členstvo v Aliancii pod vplyvom ruskej invázie na Ukrajinu.

„Ste naši najbližší partneri a vaše členstvo posilní našu spoločnú bezpečnosť,“ povedal Stoltenberg, podľa ktorého bude teraz Aliancia rýchlo pracovať na dokončení prijímacieho procesu. Ten môže zabrať niekoľko mesiacov.

Aby mohli oba štáty rady 30-člennej vojenskej organizácie rozšíriť, musia najprv prihlášku schváliť zástupcovia všetkých súčasných členských krajín a potom ratifikovať ich parlamenty.

Väčšina členov NATO dáva najavo, že mieni toto rozšírenie rýchlo podporiť, kriticky sa k nemu, naopak, stavia turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Moskve sa rozširovanie Aliancie k ruským hraniciam nepáči a už skôr pohrozila odvetnými krokmi.

Na oba štáty sa začne pravidlo kolektívnej obrany vzťahovať až po vstupe do NATO. Stoltenberg však pripomenul, že niektoré členské krajiny už sľúbili pomôcť Fínsku a Švédsku v prípade nepriateľských akcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet