Na hlavný obsah

Fínsko a Švédsko podajú v stredu žiadosť o členstvo v NATO

Oznámila to švédska premiérka.

Fínsko a Švédsko podajú v stredu žiadosť o členstvo v NATO
Ilustračná snímka - fínska a švédska vlajka. Foto: pixabay.com/koláž RTVS

Fínsko a Švédsko podajú žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii v stredu (18. 5.), oznámila v utorok (17. 5.) švédska premiérka Magdalena Anderssonová.

„Som rada, že sme sa rozhodli ísť rovnakou cestou a môžeme to spraviť spoločne,“ povedala Anderssonová v Štokholme na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom, píše agentúra AFP.

„Demokracia zvíťazila,“ vyhlásil Niinistö, ktorého citovala stanica CNN. Tohtoročná jar sa podľa neho niesla v znamení „triumfu demokracie vo Fínsku“. Narážal tým na širokú podporu vstupu do NATO vo fínskej spoločnosti, ako aj v parlamente.

Budú spolupracovať

Predsedníčka švédskej vlády tiež povedala, že s Fínskom sa dohodli na spolupráci v rámci celého prístupového procesu. Spresnila, že Švédsko a Fínsko svoje prihlášky do NATO podajú spoločne v stredu (18. 5.) v sídle Aliancie v Bruseli. „Švédsko sa tiež teší na spoluprácu s Tureckom v rámci NATO,“ dodala.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť kritizoval možnosť vstupu Fínska a Švédska do organizácie NATO a vyhlásil, že nemôže súhlasiť s prijatím krajín, ktoré uvalili sankcie na Turecko.

Anderssonová oznámila zámer Švédska požiadať o vstup do NATO v pondelok (16. 5.). Šéfka švédskeho rezortu diplomacie Ann Lindeová v utorok (17. 5.) podpísala žiadosť svojej krajiny o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Fínsko o rozhodnutí podať si prihlášku do Severoatlantickej aliancie informovalo už v nedeľu (15. 5.). Fínsky parlament tento krok veľkou väčšinou hlasov schválil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet