Na hlavný obsah

Heger a Scholz sa zhodli: Diverzifikácia zdrojov ropy a plynu je nevyhnutná

Premiér SR pozval nemeckého kancelára na návštevu.

Heger a Scholz sa zhodli: Diverzifikácia zdrojov ropy a plynu je nevyhnutná
Na snímke zľava premiér SR Eduard Heger a nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR, TASR/AP, koláž: RTVS

Predseda vlády SR Eduard Heger hovoril v utorok (17. 5.) telefonoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Diskutoval s ním o situácii v oblasti energetiky či o Ukrajine. Informoval o tom Úrad vlády SR.

Obaja sa zhodli na tom, že diverzifikácia zdrojov ropy a zemného plynu je nevyhnutná. „Ako jedna z alternatív sa ukazuje skvapalnený zemný plyn, kde Slovensko už spolupracuje s Poľskom na budovaní interkonektora, vďaka ktorému by mohol na naše územie prúdiť väčší objem LNG,“ napísal úrad vlády.

Scholz podľa neho vyhlásil, že Nemecko môže pomôcť Slovensku s dodávkami plynu. Nemecký kancelár tiež zdôraznil, že budovanie infraštruktúry na dodávky LNG je dôležité nie len pre Nemecko, ale aj pre ďalšie krajiny závislé od surovín z Ruska.

Heger zase uviedol, že Slovensko bude pomáhať Ukrajine pri napĺňaní prístupových kritérií smerom k členstvu v EÚ. „Ak Ukrajina bude mať záujem, podelíme sa o naše vlastné skúsenosti s prístupovým procesom do EÚ. Vidíme, ako prezident Volodymyr Zelenskyj vytrvalo vedie svoj ľud v boji za udržanie nezávislosti,“ povedal.

Dodal tiež, že pre Slovensko je Nemecko dôležitý obchodný partner. Krajiny majú záujem udržiavať výborné vzájomné vzťahy, aj z tohto dôvodu pozval Heger Scholza na návštevu SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko