Na hlavný obsah

Nostalgia a zimomriavky aj po 20 rokoch. Hokejové zlato z MS 2002 prinieslo eufóriu, na ktorú sa nezabúda

Rozhodol legendárny gól Petra Bondru.

Nostalgia a zimomriavky aj po 20 rokoch. Hokejové zlato z MS 2002 prinieslo eufóriu, na ktorú sa nezabúda
Na archívnej snímke triumf Slovenska na hokejových MS 2002. Foto: TASR

Najväčší tímový úspech v histórii samostatnosti Slovenska, ktorý spôsobuje radosť a zimomriavky aj po 20 rokoch. Presne dve desaťročia uplynuli od zisku zlatých medailí na hokejových MS 2022 vo švédskom Göteborgu. Stalo sa tak 11. mája vo finále proti Rusku po pamätnom triumfe 4:3 gólom v posledných sekundách duelu.

Nabitý káder

Hoci na ZOH 2002 v Salt Lake City Slováci skončili až na 4. mieste v skupine a nemali ani najlepšiu prípravu, do Švédska odleteli s vysokými ambíciami a nabitým kádrom pod vedením trénera Jána Filca.

Nechýbali tam útočníci Phoenixu Coyotes Michal Handzuš s Ladislavom Nagyom. Los Angeles Kings v zostave s duom Žigmund Pálffy,  Ľubomír Višňovský vypadlo v 1. kole play-off NHL. Rovnako aj Jozef Stümpel s Bostonom a všetci traja napokon prišli do Göteborgu.

Slovensko malo začiatok šampionátu ako z ríše snov. V osemfinálovej F-skupine si postupne poradilo so Švédskom (2:1), Rakúskom (6:3) aj Ruskom (6:4). Po uzatvorení slovenskej súpisky po skupinovej fáze nastalo viacero zmien v zložení útokov.

Obnovila sa spolupráca za MS 2000 v Petrohrade medzi kapitánom (v súčasnosti prezidentom SZĽH) Miroslavom Šatanom, Handzušom a Ľubomírom Bartečkom. Prvý útok zase vytvorili Peter Bondra so Stümpelom a Pálffym.

Veľké obraty a čarodejník Lašák

Štvrťfinále mohlo znamenať stopku. SR totiž prehrávala slovenská s Kanadou už 0:2. Dôležitý moment však nastal sekundu pred koncom druhej tretiny, keď Bondra vsietil kontaktný gól po krásnej individuálnej akcii. V poslednej dvadsaťminútovke sa presadili Šatan a opäť Bondra a po veľkom obrate 3:2 malo Slovensko istotu bojov o medaily.

Semifinále malo prakticky rovnaký scenár. Švédi túžili po odplate za skupinovú prehru a vyhrávali už 2:0. Lišiacky však na 1:2 znížil Vladimír Országh po tom, ako naskočil z trestnej lavice na ľadovú plochu a dostal sa do nájazdu. Následne 118 sekúnd pred koncom duelu vyrovnal Šatan a poslal duel do predĺženia.

V ňom zažiaril ešte viac už predtým skvelý brankár Ján Lašák. V prvej minúte predĺženia predviedol neskutočný zákrok, keď ležal na chrbte, ale ešte stihol zasiahnuť ľavou rukou. Chytil prakticky istý gól. „Toto bolo šťastie alebo umenie? Páni moji, klobúk dolu. Ján Lašák teraz chytil nemožné,“ pripomenul web RTVS slová komentátora Miloša Kováča.

Duel vyvrcholil v nájazdoch. Lašák zmaril všetky pokusy Švédov a Pálffy spolu s obrancom Richardom Lintnerom prekonali brankára Tommyho Sala a poslali Slovensko do finále.

„Už teraz pozývam všetkých k obrazovkám. Kupujte nové televízory, objednávajte miesta v hostincoch, krčmách, kaviarňach, u svojich priateľov,“ kričal komentátor vtedajšej Slovenskej televízie Stanislav Štefánik.

Nezabudnuteľný gól Bondru, radosť aj po rokoch

Slovensko čakal už len posledný krok – finále proti Rusku 11. mája 2002. To sa od úvodu vyvíjalo ideálne, rýchly gól Višňovského už v 1. minúte a Bondrov zásah z 13. znamenali náskok 2:0. Slováci neskôr viedli aj 3:1, no Rusi v 55. minúte vyrovnali gólom Sušinského.

Dráma vyvrcholila najslávnejším gólom slovenskej hokejovej histórie. Pálffy, ktorý na turnaji odohral iba tri zápasy vyraďovacej fázy a zaznamenal v nich sedem bodov, sa dostal do prečíslenia dvoch proti jednému. Puk bekhendom posunul Bondrovi, ktorý 100 sekúnd pred koncom tretej tretiny rozhodol o slovenskom víťazstve. Slováci už o výhru neprišli a po záverečnom hvizde prepukla bezprecedentná eufória.

„Nič sa s tým nedá porovnať, dosiahli sme absolútne víťazstvo. Na šampionáte neexistuje nič vyššie ako to, že ho vyhráte. A my sme ho vyhrali. Pri ceremoniáli a hymne som myslel na svoje hokejové detstvo, na celú cestu, ktorú som prešiel až na tú modrú čiaru, na ktorej som stál, keď začala hrať naša hymna,“ písal Miroslav Šatan v knihe Zlatí chlapci z Göteborgu. Kapitán SR sa stal najužitočnejším hráčom šampionátu, Bondra zase najlepším strelcom (7 gólov).

„Môj výkon vyvrcholil až vo finále. Zo začiatku som sa hľadal. Nebolo to ono, ale vravel som si, že góly prídu v pravý čas a aj prišli. Boli to góly, ktoré dosť pomohli mužstvu. Boli to ťažké dva-tri týždne prípravy a aj celkového turnaja a ten gól prišiel, lebo sme v to verili. A, hlavne, verili sme vo víťazstvo a v naše sily,“ zaspomínal si na triumf spred 20 rokov Bondra pre TASR.

Országhovi utkveli v pamäti oslavy

Pre Vladimíra Országha sú to nezabudnuteľné chvíle. Hoci pre RTVS uviedol, že žije najmä prítomnosťou, je vždy pekné si to pripomenúť. „Minule sme si s chalanmi volali, ako rýchlo ten život plynie a je to už 20 rokov. Je to určitá nostalgia. Tešíme sa z toho, čo sme dosiahli a, na druhej strane, čakáme, že nás niekto napodobní. Alebo sa aspoň priblíži k nám,“ zaželal si.

Pripomenul, že podobný triumf už po 20 rokoch prišiel – na ZOH 2022 v Pekingu. Hoci to bol bronz, Országh dodal, že ide o turnaj, ktorý je „viac cenený ako MS“.

Rovnako doplnil, že pamätnejším momentom ako gól na 1:2 proti Švédsku či triumf celkovo boli preňho oslavy úspechu. „Keď sme videli ľudí, ktorí lemovali ulice od letiska až po Námestie SNP. Pravdupovediac, vo Švédsku sme si možno ani neuvedomovali, čo sme dosiahli. Zábery z námestia a privítanie, na to človek nezabudne. Len keď o tom hovorím, mám z toho zimomriavky,“ priznal.

Nasledovali tri medaily. Príde aj ďalšia?

Počas nasledujúcich MS 2003 vo Fínsku obsadili Slováci pod vedením Františka Hossu 3. miesto a získali tak bronz. Ďalší medailový zisk prišiel až 10 rokov po zlatom triumfe. Mal podobu prekvapujúceho striebra na MS 2012, ktoré sa hrali vo Fínsku a Švédsku.

Hoci v roku 2022 už získali spomínaný bronz na ZOH v Číne, budú chcieť Slováci pod vedením Craiga Ramsayho pokračovať aj úspechom na MS, ktoré sa konajú na fínskom ľade.

Šampionát odštartuje dva dni po dvadsaťročnici zlatej medaily – v piatok 13. mája od 15.20 h SELČ zápasom proti Francúzsku. V nasledujúcich dňoch budú hráči SR bojovať o postup do štvrťfinále postupne proti Nemecku, Kanade, Švajčiarsku, Kazachstane, Taliansku a Dánsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko