Na hlavný obsah

Hypotéky pre ľudí po štyridsiatke sa sprísnia

Cieľom je, aby seniori neniesli priveľké dlhové bremeno.

Ľudia dlžia čoraz viac peňazí do čoraz vyššieho veku. Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) treba tento trend pribrzdiť. Po odchode do dôchodku môže byť každá mesačná splátka priveľkým bremenom. NBS preto obmedzí výšku úveru pre ľudí po štyridsiatke.

Kým v roku 2019 len každá siedma hypotéka pre klientov vo veku okolo 40 rokov mala splatnosť 30 rokov, na konci minulého to bola už každá štvrtá. Nová regulácia takzvaných strieborných hypoték vstúpi do platnosti od 1. októbra. Cieľom je, aby seniori neniesli priveľké dlhové bremeno.

„Pri odchode z aktívneho veku do dôchodku sa človeku znižuje príjem zhruba o polovicu. Najväčšie riziko pri tomto zníženom príjme je, že sa ľudia môžu dostať do problémov so schopnosťou splácať svoj úver v budúcnosti,“ vysvetlil Maroš Ovčiarik, generálny riaditeľ Partner Investments.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nové pravidlá znamenajú, že čím starší bude žiadateľ o hypotéku, tým menší úver v pomere k svojim príjmom dostane.

„Vo výsledku to bude znamenať to, že mladý človek s 1 000-eurovým príjmom dostane hypotéku možno 96 000 eur. Človek, ktorý bude mať 50 rokov a bude žiadať o hypotéku do 70 rokov, tak dostane zhruba 80 000 eur,“ priblížil Zoltán Čikes, prevádzkový riaditeľ spoločnosti FinGO.sk.

NBS domácnosti upozorňuje, aby si v súčasnej náročnej ekonomickej situácii lepšie strážili rodinné rozpočty.

„Viac ako v minulosti si treba sledovať svoj rodinný rozpočet. V prípade potreby treba upravovať svoje výdavky tak, aby najmä zadlženým domácnostiam zostali finančné prostriedky na splátky úveru,“ upozornil Vladimír Dvořáček, člen Bankovej rady NBS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika