Na hlavný obsah

Zdražovanie Slováci pociťujú vo svojich peňaženkách. Finančný sektor však zostáva stabilný

Inflácia je veľkou výzvou.

Zdražovanie Slováci pociťujú vo svojich peňaženkách. Finančný sektor však zostáva stabilný
Peniaze - ilustračné foto. Foto: TASR

Už niekoľko mesiacov Slováci pociťujú zvyšovanie cien energií, potravín, viac tento rok stoja aj dovolenky, drahšie budú aj hypotéky. Odborníci z Národnej banky Slovenska (NBS) upozorňujú, že inflácia je veľkou výzvou pre finančnú stabilitu.

Keďže dopyt po nehnuteľnostiach neutícha, banky sa chcú po novom viac chrániť a upravia limit na celkový objem dlhu k príjmom.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Zdražovanie už Slováci pociťujú

Na koronakrízu, ktorej svet čelí už dva roky, podľa odborníkov nadviazali nové výzvy s výrazným vplyvom na globálne ekonomické prostredie. Ide najmä o narušené dodávateľsko-odberateľské vzťahy a zvýšenú úroveň inflácie, s ktorou je zároveň spojené sprísňovanie menovej politiky.

Člen Bankovej rady a výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability NBS – Vladimír Dvořáček však napriek tomu zdôrazňuje, že finančný sektor zatiaľ zostáva stabilný.

„Vývoj sa môže zdať na prvý pohľad trochu protichodný. Na jednej strane hrozí, že rastúce ceny a slabší ekonomický rast bude spôsobovať zhoršenie splácania úverov. Na druhej strane, pokiaľ ide o trendy, pretrváva rekordný rast bývania a zrýchľuje sa tempo úverov na bývanie, stále sa čerpajú nové hypotéky,“ hovorí.

V pomere k priemernej mzde sú na Slovensku nové byty medzi najdrahšími v Európe. Doteraz sa nehnuteľnosti kupovali vo veľkom a zatiaľ to neutícha.

Najviac sú ohrozené nízkopríjmové domácnosti

To, či ľudia budú mať na hypotéky aj v ťažkých časoch, sa ukáže v blízkom čase. Riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák tvrdí, že Slováci radi refinancujú a po každom refinancovaní si zvyknú dlžnú sumu navýšiť.

Tak sa niekomu môže stať, že si predĺži hypotéku až do dôchodkového veku. Banky sa po novom chcú zabezpečiť a budú sa pozerať na celkový objem dlhu k príjmom.

„Klienti, ktorí pôjdu do dôchodku s dlhom, budú odolnejší. Objem dlhu bude trochu menší a bude viac v súlade s ich príjmami. Veľa klientov si pri refinancovaní a pri predlžovaní do dôchodku akoby neuvedomovali, že ten dôchodok prináša šok v podobe poklesu príjmu,“ vysvetlil.

Kombinácia vyššej inflácie a ekonomickej krízy môže podľa guvernéra NBS Petra Kažimíra dostať do vážnych problémov 5 percent úverov. Najviac ohrozené sú nízkopríjmové domácnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika