Na hlavný obsah

India, druhý najväčší producent pšenice, zakázala jej vývoz

Vláda však dá výnimky.

India, druhý najväčší producent pšenice, zakázala jej vývoz
Pole so pšenicou. Foto: TASR

India, ktorá je druhým najväčším výrobcom pšenice na svete, zakázala s okamžitou platnosťou vývoz komodity do zahraničia. Dôvodom sú rýchlo rastúce ceny na domácom trhu.

Ako píše CNN, generálny riaditeľ pre zahraničný obchod Indie vydal vyhlásenie zakazujúce vývoz pšenice s okamžitou platnosťou. Výnimkou sú neodvolateľné objednávky, alebo vývoz do krajín, pre ktoré je pšenica životne potrebná.

India je druhým najväčším svetovým producentom pšenice, ktorej prevažná časť sa spotrebuje na domácom trhu.

Rastúce ceny pšenice

Vláda uviedla rastúce ceny pšenice a potrebu chrániť potravinovú bezpečnosť v Indii a susedných zraniteľných krajinách ako katalyzátor zmeny svojej exportnej politiky.

Ukrajina a Rusko sú spolu zodpovedné za približne 14 % celosvetovej produkcie pšenice, uvádza Gro Intelligence, firma na analýzu poľnohospodárskych údajov.

Vývoz pšenice z čiernomorského regiónu prudko klesol, odkedy Rusko koncom februára napadlo Ukrajinu. Globálni kupcovi sa tak obrátili na Indiu.

Pred vyhlásením zákazu India počítala s tým, že tento rok do sveta vyvezie 10 miliónov ton pšenice. Jej hlavnými trhmi sú ďalšie ázijské krajiny, pripomína Bloomberg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika