Na hlavný obsah

Indiu trápia horúčavy, vyčerpané vtáky padajú z neba na zem

Zdroje vody vyschýnajú.

Indiu trápia horúčavy, vyčerpané vtáky padajú z neba na zem
Antilopa modrá pije vodu počas horúceho dňa z čiastočne vyschnutého jazera v Ahmadabáde na západe Indie. Foto: TASR/AP

Záchranári v západoindickom štáte Gudžarát denne zbierajú zo zeme desiatky vyčerpaných a dehydrovaných vtákov, ktoré padajú z neba, zatiaľ čo krajinu spaľuje vlna horúčav a zdroje vody vysychajú. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na veterinárov a ochrancov voľne žijúcich zvierat.

Veľké časti juhovýchodnej Ázie tento rok zažívajú najteplejšie mesiace pred príchodom leta za posledné roky. Indický premiér Naréndra Módí už varoval pred stúpajúcim rizikom požiarov.

Dehydrované vtáky

Veterinári na klinike neziskovej nadácie Dživdaja v Ahmadábáde uviedli, že počas niekoľkých posledných týždňov už ošetrili tisíce vtákov.

Záchranári podľa nich denne prinášajú desiatky vtákov, ako sú holuby či haje. Veterinári vyčerpaným vtákom dávajú multivitamínové tabletky a s pomocou injekčných striekačiek im do zobákov podávajú vodu.

Skorá horúčava tento rok zasiahla 15 indických štátov a teploty tu už v marci a apríli pravidelne presahovali 40 stupňov Celzia. V metropole Dillí, ktoré leží na severe Indie, namerali v druhej polovici apríla 43,5 stupňa Celzia, čo je najviac za posledných 12 rokov.

Podľa štúdie indických meteorológov sa počet dní, kedy panujú extrémne horúčavy, trvalo zvyšuje na 103 meteorologických staniciach, väčšinou vo vnútrozemí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet