Na hlavný obsah

Inflácia v EÚ vystúpila na rekordných 8,1 percenta

Na Slovensku je deviata najvyššia.

Inflácia v EÚ vystúpila na rekordných 8,1 percenta
Monument so znakom eura pred budovou Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Miera inflácie v Európskej únii v apríli vystúpila na rekordných 8,1 percenta, čo je o tri desatiny percentuálneho bodu viac ako v marci. Vo svojej správe to v stredu (18. 5.) oznámil európsky štatistický úrad Eurostat.

Slovenská republika má z členských krajín únie deviatu najvyššiu infláciu, v apríli predstavovala 10,9 percenta. V eurozóne inflácia zostala na 7,4 percenta.

Najviac k ročnej inflácii prispeli v eurozóne energie (+3,70 percentuálneho bodu), služby (+1,38 bodu) a kategórie potraviny, alkohol a tabak (+1,35 bodu). Neenergetický priemyselný tovar prispel podielom 1,02 percentuálneho bodu.

Najnižšiu infláciu má Francúzsko a Malta

Vlani v apríli bola miera inflácie v EÚ na dvoch percentách. V krajinách platiacich eurom potom predstavovala 1,6 percenta. Medzimesačne sa ceny tento rok v apríli v EÚ zvýšili o 0,8 percenta, v eurozóne potom o 0,6 percenta.

Najnižšiu infláciu tento rok v apríli mali Francúzsko a Malta, obe 5,4 percenta, ďalej Fínsko (5,8 percenta) a Taliansko (6,3 percenta). Naopak najvyššia inflácia bola v Estónsku (19,1 percenta), Litve (16,6 percenta) a v Českej republike (13,2 percenta). Nad desiatimi percentami je aj v Lotyšsku, Bulharsku, Rumunsku, Poľsku, v Holandsku a na Slovensku.

V porovnaní s marcom ročná inflácia v troch členských krajinách klesla, v dvoch zostala rovnaká a vo zvyšných 22 sa zvýšila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika