Na hlavný obsah

Johnson po kauze večierkov zmenil etický kódex vlády

Do veľkej miery ho zmiernil.

Johnson po kauze večierkov zmenil etický kódex vlády
Na snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson zmiernil etický kódex, ktorým by sa mali riadiť členovia jeho kabinetu. Informovala o tom v piatok (27. 5.) agentúra Reuters. Urobil tak len niekoľko dní po tom, čo vyšlo najavo, že za večierkami v Downing Street, ktoré sa konali počas pandemickej uzávery napriek vtedy platným reštrikciám, je zlyhanie vo vedení britskej vlády.

Členovia vlády, ktorí porušia kódex etických zásad, už nebudú musieť automaticky rezignovať alebo čeliť odvolaniu. Podľa britskej vlády by totiž bolo „neprimerané“, keby jej členovia museli prísť o svoju prácu pre „drobné“ priestupky. V prípade, že sa ministri dopustia nejakého prehrešku, premiér nariadi napríklad verejné ospravedlnenie alebo odobratie časti platu.

Predtým sa očakávalo, že ministrov, ktorí kódex porušia, odvolajú alebo sami odstúpia. Doterajšia verzia dokumentu uvádzala, že čelní predstavitelia britskej vlády by mali rezignovať, ak parlament úmyselne uvedú do omylu.

Samotného Johnsona teraz čaká vyšetrovanie parlamentného výboru, ktorý chce zistiť, či zámerne klamal poslancov. Tvrdil im totiž, že sa v súvislosti s večierkami usporiadanými v čase lockdownu nedopustil žiadneho porušenia pravidiel.

Ak nejaký člen kabinetu poruší kódex, premiér sa môže poradiť o treste s nezávislým poradcom. Konečné rozhodnutie ale bude podľa poslednej aktualizácie na ňom.

Správa úradníčky Sue Grayovej o porušovaní protiepidemických opatrení vo vnútri Johnsonovej kancelárie vyvolala ostrú kritiku britskej vlády. Johnson však naďalej tvrdí, že o rozsahu večierkov vo svojom úrade nevedel, hoci sa na viacerých akciách zúčastnil. Tiež odmieta rezignovať.

Nedôveru v ministerského predsedu už verejne vyjadrila asi dvadsiatka poslancov z jeho Konzervatívnej strany. Ďalší tak údajne urobili v zákulisí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet