Na hlavný obsah

KĽDR po dvoch rokoch pandémie oznámila prvé prípady infekcie koronavírusom

Krajina sprísňuje opatrenia.

KĽDR po dvoch rokoch pandémie oznámila prvé prípady infekcie koronavírusom
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severná Kórea potvrdila vo štvrtok (12. 5.) – po viac ako dvoch rokoch pandémie – vôbec prvé prípady ochorenia COVID-19. Tamojšie štátne médiá to označili za závažný incident „národnej núdze“. Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na na zavedenie čo najprísnejších opatrení, uvádzajú agentúry AP a AFP.

Severokórejská štátna agentúra KCNA informovala, že nedeľné (8. 5.) testy nespresneného počtu ľudí trpiacich horúčkou odhalili v hlavnom meste Pchjongjang ich infekciu koronavírusovým variantom omikron.

Zvýšenie protipandemických opatrení

Severokórejský vodca Kim Čong-un následne zvolal zasadnutie politbyra vládnucej robotníckej strany. Vedenie strany KĽDR sa dohodlo na zvýšení protipandemických opatrení na maximálnu možnú úroveň. Kim počas stretnutia funkcionárov vyzval, aby stabilizovali šírenie vírusu a čo najrýchlejšie eliminovali zdroj infekcie.

Severokórejský vodca podľa správy agentúry KCNA konkrétne vyzval na prísnejšie hraničné kontroly a tzv. lockdownové opatrenia, pričom občanom svojej krajiny odkázal, aby „úplne zablokovali šírenie tohto zákerného vírusu“, a to „dôkladným zablokovaním“ jednotlivých oblastí vo všetkých mestách a okresoch krajiny.

Izolovaná krajina

Všetky obchodné a výrobné činnosti zároveň budú organizované tak, aby bola každá pracovná jednotka „izolovaná“ a predišlo sa šíreniu infekcie, uvádza KCNA.

Severná Kórea dosiaľ tvrdila, že sa jej podarilo dokonale vyhnúť pandémii, pričom až do štvrtka oficiálne nepotvrdila ani jeden prípad infekcie.

Táto beztak izolovaná krajina v boji proti pandémii na dva roky uzatvorila svoje hranice pre takmer všetky tovary aj turistov. To ešte viac ochromilo jej ekonomiku, už aj tak zdevastovanú desiatkami rokov zlého riadenia aj medzinárodnými sankciami uvalenými na túto krajinu pre jej kontroverzný jadrový program, približuje AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet