Na hlavný obsah

Koalíciu pri Ficovi nepodržali ani vlastní poslanci. Sulík viní Matoviča

Pri hlasovaní sa zdržal celý klub Sme rodina.

Koalíciu pri Ficovi nepodržali ani vlastní poslanci. Sulík viní Matoviča
Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD) počas hlasovania. Foto: TASR

Minister hospodárstva a predseda strany SaS Richard Sulík viní za nevydanie predsedu Smeru Roberta Fica na väzobné stíhanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

„Toto je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽANO,“ napísal na sociálnej sieti minister hospodárstva a predseda strany SaS Richard Sulík. Zdôraznil, že ho porazil nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. „Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii,“ dodal.

SaS: Otvorí sa diskusia o tom, či má zmysel ďalej spolu vládnuť

Podľa strany SaS hlasovanie o vydaní Roberta Fica do väzby otvorí diskusiu v koalícii, či má ďalej zmysel spolu vládnuť. „Je to popretie protikorupčného zmyslu tejto koalície,“ povedala predsedníčka klubu strany Anna Zemanová.

„Pýtame sa Igora Matoviča, aké takzvané osobnosti dal na svoju kandidátku,“ hovorí. Niektorí poslanci OĽANO aj strana Sme rodina podľa nej zlyhali v kľúčovej chvíli.

„Osobne si myslím, že by bol čas, aby sme sa rozlúčili,“ odpovedala Zemanová na otázku či by z koalície mala odísť strana Sme rodina. Zdôraznila, že o tom musí rozhodnúť vedenie strany. Podľa Jany Bittó Cigánikovej (SaS) je Sme rodina príťažou.

OĽANO dá návrh na vylúčenie dvoch poslankýň

Igor Matovič vyhlásil, že spravodlivosť prehrala jednu z bitiek. „Účasť 150 poslancov … to skorumpovaného zločinca stálo veľmi veľa … niekto to urobil z naivity, niekto z hlúposti, niekto za prachy a niekto si chcel len kúpiť poistku, aby raz nevydali spravodlivosti jeho. A mňa veľmi mrzí, že 17 poslancov Sme rodina a 2 poslankyne nášho hnutia si myslia, že poslanci sú viac ako obyčajní ľudia,“ napísal na sociálnej sieti.

OĽANO dá návrh na vylúčenie Kataríny Hatrákovej a Romany Tabák z jeho klubu. „Dve poslankyne z 50 poslancov klubu OĽANO sa spreneverili hodnotám klubu OĽANO,“ povedal predseda klubu Michal Šipoš. Dodal, že poslankyne zradili hnutie. Šipoš ešte v stredu (4. 5.) zvolá poslanecký klub a podá návrh na ich vylúčenie.

SaS hlasovala jednotne

„Jediný klub, ktorý hlasoval jednotne za to, aby súd mohol rozhodnúť o väzbe, bol klub SaS,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Sme presvedčení, že občania si majú byť pred zákonom rovní, či ide o poslanca alebo bežného občana. Mrzí ma, že niektoré osobnosti na protikorupčnej kandidátke OĽANO na svoj boj proti korupcii zabudli. Ich hnutie postavilo celú kampaň na boji s korupciou a dnes hlasovali presne opačne,“ dodal.

Pellegrini: Túžba po politickej pomste prehrala

Túžba po politickej pomste podľa predstaviteľov mimoparlamentného Hlasu-SD prehrala. Vyhlásil to líder strany Peter Pellegrini.

Nezaradení poslanci okolo Pellegriniho hlasovali proti vydaniu Fica na väzobné stíhanie. Šéf Hlasu-SD si myslí, že ich postoj nemá žiaden vplyv na to, že trestné konanie a vyšetrovanie môže pokračovať.

Hlas-SD zdôraznil, že vládnej koalícii sa nepodarilo presvedčiť ani vlastných poslancov o správnosti vydania predsedu opozičnej strany na väzobné stíhanie.

„Je povinnosťou každého jedného poslanca hlasovať výlučne podľa svojho vedomia a svedomia. Ak nemohli s čistým svedomím zahlasovať za vydanie svojho kolegu na väzobné stíhanie, je dobre, že to neurobili,“ povedal Pellegrini.

Spravodlivosť musí podľa neho ďalej nasledovať svojimi štandardnými cestami, teda vyšetrovaním a spravodlivým rozhodnutím nezávislého súdu. Strana je presvedčená, že jediným cieľom týchto manévrov so zatýkaním je prekryť skutočné problémy Slovenska.

„História sa láme na rozhodnutiach jednotlivcov. Dnes si niektorí vybrali svet Smeru, kde nie sme pred zákonom všetci rovní, ale sú tu aj špeciálne chránení „šéfovia“. Spravodlivosť na Slovensku za tieto rozhodnutia tvrdo zaplatí,“ reagovala na hlasovanie poslancov predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Fico stále hovorí o politickom procese

Na výsledok hlasovania reagoval aj Robert Fico. Poďakoval poslancom Národnej rady (NR) SR, ktorí nepodporili žiadosť prokuratúry o súhlas parlamentu s jeho väzobným stíhaním.

Naďalej hovorí v súvislosti s jeho obvinením o politickom procese. „Ďakujem každému poslancovi, ktorý ma podporil, a rešpektujem každého, kto mal na to iný názor,“ uviedol Fico.

„Ďakujeme všetkým poslancom NR SR, ktorí sa postavili na stranu zdravého rozumu a dnes hlasovali za demokraciu a právny štát na Slovensku. Slováci dnes sme dvakrát silnejší aj vďaka vašej podpore v boji za záchranu Slovenska,“ napísala strana Smer-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko