Na hlavný obsah

Konáme proti šíreniu dezinformácií na slovenskom facebooku, tvrdí Meta

Maže príspevky porušujúce pravidlá a spolupracuje s odborníkmi.

Konáme proti šíreniu dezinformácií na slovenskom facebooku, tvrdí Meta
Foto: Pixabay

Spoločnosť Meta podniká kroky proti šíreniu dezinformácií na svojich platformách. Maže príspevky porušujúce pravidlá a spolupracuje s externými odborníkmi a orgánmi verejnej správy, a to aj na Slovensku.

V súvislosti s výzvou amerických kongresmanov spoločnosti Meta, aby zakročila proti šíreniu proruských dezinformácií na sociálnej sieti facebook na Slovensku, to v stredu (18. 5.) uviedla Jekaterina Kudrinová z tlačového oddelenia Meta pre strednú a východnú Európu.

„Odstraňujeme obsah, ktorý porušuje naše pravidlá, a spolupracujeme s overovateľmi faktov, aby sme vyvrátili nepravdivé tvrdenia. Ak niečo vyhodnotia ako nepravdivé, zabezpečíme, aby sa tento obsah zobrazoval nižšie a videlo ho menej ľudí,“ povedala zástupkyňa spoločnosti Meta.

Facebook pridáva upozornenia

Dodala, že facebook taktiež pridáva upozornenia k obsahu, ktorý je vyhodnotený ako nepravdivý.

Ako pokračovala, spoločnosť Meta má pravidelné stretnutia s predstaviteľmi úradov na Slovensku. V strednej a východnej Európe taktiež usporiadala osvetové kampane zamerané na identifikáciu možných dezinformácií.

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine Meta podľa slov Kudrinovej rozšírila kapacity overovateľov faktov v ruštine a ukrajinčine. Poskytla osobitnú finančnú podporu overovateľom faktov na Ukrajine.

Predseda výboru Snemovne reprezentantov USA pre tajné služby Adam Schiff a ďalší štyria zákonodarcovia z Demokratickej strany poslali otvorený list spoločnosti Meta s výzvou, aby konala proti proruským dezinformáciám na facebooku na Slovensku.

Členovia výboru dospeli k názoru, že facebook nepodniká kroky na zastavenie šírenia proruskej propagandy aj napriek tomu, že slovenská a americká vláda na tento problém opakovane upozorňujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko