Na hlavný obsah

Majitelia chátrajúcich stavieb môžu platiť až desaťnásobne vyššie dane

Samosprávy si už budú môcť s nimi poradiť.

Mestá a obce budú môcť po novom až desaťnásobne zvýšiť daň z pustnúcich stavieb. Novinku, ktorá má prinútiť nezodpovedných vlastníkov k činu, schválil parlament. Zákon má začať platiť 15. júna. Na plánované zvýšenie dane musia samosprávy majiteľov takýchto objektov vopred upozorniť.

Neudržiavané budovy, ktoré majú najlepšie časy za sebou, sa dajú nájsť asi v každej obci či meste. Kazia dojem i v turisticky vyhľadávaných lokalitách, akou sú aj Vysoké Tatry.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V našom stredisku Starý Smokovec máme tri také rozhodujúce stavby, ktoré chátrajú, majú dezolátny stav, nespĺňajú ani hygienické parametre a sú aj zdraviu nebezpečné. Orientačne je to už štyri roky, takže je to dosť,“ povedal vedúci oddelenia majetku a investícií MsÚ Vysoké Tatry Eugen Knotek.

Napriek tomu si s nimi samosprávy ani stavebné úrady nevedia rady. Vlastníci na výzvy nereagujú. Po novom budú mať mestá a obce v rukách účinnejší nástroj. Mieri na peňaženky vlastníkov zanedbaných budov. Vyrubiť im môžu až desaťnásobne vyššie dane.

„Táto novela môže pomôcť. Mesto na toto nemalo dosah. Teraz to bude negatívne motivovať vlastníkov nehnuteľností,“ dodal Knotek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko