Na hlavný obsah

Meteorológovia: Štyri indikátory klimatickej zmeny sú na rekordnej úrovni

"Naša klíma sa nám mení pred očami," varoval šéf WMO.

Meteorológovia: Štyri indikátory klimatickej zmeny sú na rekordnej úrovni
Ilustračná snímka - topenie ľadovcov v Grónsku.. Foto: TASR

Štyri dôležité indikátory klimatickej zmeny sú na rekordnej úrovni. Informovala o tom v stredu (18. 5.) v správe o stave klímy v roku 2021 Svetová meteorologická organizácia (WMO).

Rekordy sa týkajú vzostupu hladiny morí, teploty oceánov, znečistenia morí a koncentrácie skleníkových plynov, najmä oxidu uhličitého (CO2) v atmosfére. Ukazuje to na zničujúce dôsledky ľudskej činnosti na ekosystémy, ktoré majú zabezpečiť prežitie ľudstva, zdôrazňuje správa.

WMO potvrdila svoj predbežný prepočet, že priemerná globálna teplota vlani bola zhruba o 1,1 stupňa Celzia nad úrovňou z predindustriálnej éry (1850 až 1900). Uplynulých sedem rokov bolo najteplejších od počiatkov merania.

Podľa prognózy organizácie z minulého týždňa by mohla globálna ročná priemerná teplota už do roku 2026 najmenej v jednom roku dosiahnuť úroveň viac ako 1,5 v porovnaní s predindustriálnou úrovňou. Má to takmer päťdesiatpercentnú pravdepodobnosť. Doteraz najteplejším rokom bol rok 2016 s 1,2 stupňa nad predindustriálnou úrovňou.

„Naša klíma sa nám mení pred očami,“ varoval šéf WMO Petteri Taalas. „Skleníkové plyny vznikajúce z ľudskej činnosti v ovzduší bránia vyžarovaniu tepla zo Zeme do vesmíru. Preto sa planéta bude zahrievať ešte niekoľko generácií, ak nevynájdu postup, ako dostať uhlík z atmosféry“, upozornil.

Rovnako dôležité je podľa WMO už teraz znížiť množstvo uvoľňovaných skleníkových plynov, pokiaľ majú oteplenie udržať trvalo pod 1,5 stupňa nad úrovňou z predpriemyselného obdobia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet